Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 09.10.2011.

10:27

Fetel uz rame velikanima

Nemac Sebastijan Fetel trećim mestom na trci u Japanu odbranio je titulu i tako postao najmlađi dvostruki šampion u istoriji Formuli 1.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Uz to, Fetel se tako pridružio Albertu Askariju, Džimu Klarku, Grejemu Hilu, Emersonu Fitipaldiju, Miki Hakinenu i Fernandu Alonsu, koji takođe osvojili po dve titule.

Više titula osvojila su samo osmorica vozača, među kojima su Mihael Šumaher, sedam, Huan Manuel Fanđo, pet, Alan Prost, četiri, odnosno Džek Brebam, Džeki Stjuart, Niki Lauda, Nelson Pike i Aerton Sena, po tri.

Za razliku od prošle godine, kada je do titule došao trijumfom na velikom finalu sezone u Abu Dabiju, ovoga puta može se reći da je pitanje bilo samo kada će Fetel osigurati titulu. Od 15 trka voženih ove sezone, pobedio je na devet, a sve ostale sem jedne završio je na podijumu.

Mladi Nemac je rođen u Hepenhajmu 3. jula 1987. godine, a već sa osam godina je počeo da se bavi kartingom. Usledila su takmičenja u ormuli BMW, Formuli 3 Evroserije i Svetskoj seriji Reno, da bi 2006. godine postao najmlađi test vozač u Formuli 1 kada ga je angažovao BMW Zauber.

Fetel je godinu dana obavljao dužnost trećeg i rezervnog vozača te ekipe, da bi posle udesa Roberta Kubice u Kanadi, na narednoj trci, Velikoj nagradi Sjedinjenih Država, dobio priliku da ga zameni. Svoj debi započeo je na sedmom startnom mestu, a kroz cilj je prošao kao osmi i tako upisao svoj prvi bod.

Pošto je Fetel bio deo Red Bulovog programa mladih vozača, kada je Toro Roso raskinuo ugovor sa Skotom Spidom, mladi Nemac je bio taj koji ga je zamenio od Velike nagrade Mađarske početkom avgusta 2007. godine. Te sezone veći rezultati su izostali, ali u svojoj drugoj sezoni, na legendarnoj „Monci“ Fetel je postao najmlađi pobednik u istoriji kada to baš niko od njega nije očekivao.

Još tokom te sezone i pre njegove pobede u Italiji bilo je poznato da će Fetel od 2009. godine zameniti Dejvida Kultarda u Red Bulu i već posle nekoliko trka u austrijskoj ekipi bio je najveći konkurent Džensonu Batonu u borbi za naslov šampiona. Britanac je tada zasluženo slavio, ali je mladi Nemac najavio da sledeće sezone neće posustati.

To je i ispunio, iako nijednog trenutka tokom sezone do trke u Abu Dabiju nije bio na čelu generalnog plasmana, na toj poziciji se našao kada je bilo najvažnije, na kraju sezone. Ono započeto prošle sezone nastavio je ove. Prošle godine čak deset puta se našao na pol poziciji, a ove je već do sada to učinio 12. puta i samo dve ga dele od rekorda u sezoni koji drži Najdžel Mensel. Mladi Nemac je do sada srušio mnoge rekorde, a pošto ima tek 24 godine, realno je očekivati da ćemo još mnogo toga videti od njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve