Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 09.10.2011.

07:53

Batonu pobeda, Fetelu titula!

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel odbranio je titulu šampiona Formule 1 pošto je kao treći završio Veliku nagradu Japana, na kojoj je pobedio Dženson Baton.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Fetelu je na legendarnoj „Suzuki“ bio potreban samo bod da bi postao najmlađi dvostruki šampion u istoriji, a on je kroz cilj prošao sa dve sekunde zaostatka u odnosu na Batona u Meklarenu.

Britanac je u Japanu slavio svoj 12. trijumf u karijeri, i to u vremenu od 1:30:53.427 sata, a na drugi stepenik pobedničkog postolja popeo se vozač Ferarija Fernando Alonso.

Baton je na jednoj od najlepših staza na svetu slavio sasvim zasluženo pošto je krunisao fantastičnu vožnju tokom celog vikenda. Ipak, ta njegova pobeda ostala je u senci Fetela, koji je ispisao nove stranice istorije. Mladi Nemac je prošle godine titulu osvojio u triler završnici, ali je ove godine to učinio potpunom dominacijom još od marta, ali sezona još uvek nije gotova pa može da je učini još boljom.

Što se tiče 15. trke sezone, obeležio ju je start posle kojeg je Fetel zagradio Batona, ali izbegao kaznu, a Britanac je do vođstva došao posle drugih odlazaka u boks. Alonso je odlično vozio i strpljivo čekao šansu, koju je dobio posle treće zamene pneumatika, a iako su do kraja trke razlike ostale veoma male, borba za trijumf i ostale pozicije na podijumu je izostala.

Od starta na legendarnoj „Suzuki“ poveo je Fetel, ispred Hamiltona, Batona, Mase, Alonsa, Vebera, Šumahera i Di Reste. Mladi Nemac je na startu tako branio poziciju da je Batona zamalo izgurao sa staze, što je Hamilton iskoristio i pretekao svog timskog kolegu. Vozač Red Bula je do prvog kruga već uspeo da se odvoji za sekundu od Hamiltona, a tada je već došla informacija da se nalazi pod istragom.

U narednim krugovima, Fetel je održavao svoju prednost, ispred Hamiltona, koji je do petog kruga bio već oko tri sekunde ispred Batona. Najveća borba u tim trenucima vodila se između Mase, Alonsa i Vebera, koji su držali pozicije od četvrte do šeste. Španac je u šestom krugu uspeo da se nađe ispred timskog kolege i krene u poteru za Batonom, koji je bio oko tri sekunde ispred.

Do osmog kruga stjuarti su odlučili da za incident na startu, Fetel neće biti kažnjen, a tada je Hamilton naišao na probleme sa pneumaticima, i Baton ga je bez problema pretekao. Šampion iz 2008. godine je značajno usporio i izgubio mnogo vremena i odmah je otišao u boks, a na stazu se vratio kao 11.

U narednom krugu vodeći Fetel je otišao po nove pneumatike i pao je na šesto mesto, dok je vođstvo preuzeo Baton, koji je kao i Alonso i Veber odmah otišao u boks. Na stazi je od vodećih ostao Masa, a tada su iza njega sledili Fetel, Baton, Alonso i Hamilton, ali je Brazilac u 12. krugu zamenio pneumatike i pao je na petu poziciju, ispred Vebera.

U istom krugu viđeno je prvo odustajanje na trci, pošto se vozač ekipe Toro Roso Sebastijan Buemi zaustavio pored staze, posle loše odrađenog odlaska u boks, pošto mu jedan od pneumatika nije bio dobro pričvršćen. U tim trenucima na stazi je najbrži bio Baton, koji je prednost Fetela smanjio do tada na dve i po sekunde.

Posle nekoliko krugova u kojima je glavna akcija viđena oko Kamuija Kobajašija, koji je redom preticao svoje rivale, Hamilton se ponovo našao u problemu pa mu se Masa potpuno primakao. Do 20. kruga Fetelova prednost je bila oko sekundu i po, ali je Nemac otišao u boks tada i pao je na petu poziciju, a u narednom krugu isto je učinio i Baton, koji se vratio ispred mladog Nemca.

U 22. krugu u boks su otišli Alonso i Hamilton, baš u trenutku kada je vodio veliku borbu sa Masom, u kojoj je bilo i kontakta. Pošto su svi vodeći već krug kasnije odradili svoje druge zamene pneumatika Baton je preuzeo vođstvo, sa sekundom prednosti u odnosu na Fetela, a sledili su Alonso i Veber.

Ipak, sve se promenilo u 24. krugu kada je na stazu izašlo bezbednosno vozilo zbog krhotina na stazi u krivinama sedam i 16. Tada je došla i informacija da je incident između Hamiltona i Mase pod istragom, ali nikakva kazna nije određena. Bezbednosno vozilo je stazu napustilo u 28. krugu i tada je Baton bez problema sačuvao vođstvo, ispred Fetela, Alonsa, Vebera, Mase i Hamiltona.

Fetel je po treći put u boks otišao u 34. krugu i vratio se kao 11, dok je Baton dosta profitirao kada je tri kruga kasnije učinio isto, pošto je pao samo na treću poziciju. Mladi Nemac je izašao još jednu poziciju kada je Alonso otišao na zamenu pneumatika, a u tim trenucima u vođstvu se nalazio Šumaher.

U tim trenucima došlo je do novog okršaja između Mase i Hamiltona, iz kojeg je Brazilac izašao kao pobednik, ali je samo nekoliko trenutaka kasnije izgubio poziciju, što je vozač Meklarena iskoristio. Ubrzo je došlo i do borbe između Alonsa i Fetela za treću poziciju, ali vozač Red Bula nikako nije uspevao da se nađe ispred Španca.

Baton je ponovo preuzeo prvu poziciju u 42. krugu, kada je Šumaher otišao u boks, dok se iza njega i dalje vodila velika borba. Alonsu i Fetelu su malo zasmetali vozači koje su obilazili za ceo krug pa je Španac uspeo da se odvoji malo od svetskog šampiona, kojem su iz boksa poručili da izbegava nepotrebne rizike.

Do kraja trke, Alonso se primakao na ispod dve sekunde od Batona, ali nije uspeo da mu pripreti, pa je Britanac slavio treću pobedu u ovogodišnjem šampionatu, ispred Španca i novog-starog šampiona. Iza su sledili Veber, Hamilton, Šumaher, Masa i Serhio Peres u Zauberu, dok su osvajače bodova kompletirali Petrov i Rozberg, koji je zbog problema u kvalifikacijama startovao sa začelja.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već sledeće nedelje Velikom nagradom Koreje.

Rezultati trke za Veliku nagradu Japana:
1. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren 1:30:53.427
2. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 1.160
3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 2.006
4. Mark Veber (Australija) Red Bul + 8.071
5. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 24.268
6. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 27.120
7. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 28.240
8. Serhio Peres (Meksiko) Zauber + 39.377
9. Vitalij Petrov (Rusija) Lotus Reno GP + 42.607
10. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 44.322
11. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 54.447
12. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija + 1:02.326
13. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + 1:03.705
14. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + 1:04.194
15. Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams + 1:06.623
16. Bruno Sena (Brazil) Lotus Reno GP + 1:12.628
17. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + 1:14.191
18. Heiki Kovalainen (Finska) Tim Lotus + 1:27.824
19. Jarno Truli (Italija) Tim Lotus + 1:36.140
20. Timo Glok (Nemačka) Marusja Virdžin + dva kruga
21. Žerom d’Ambrozio (Belgija) Marusja Virdžin + dva kruga
22. Danijel Rikardo (Australija) HRT + dva kruga
23. Vitantonio Liuci (Italija) HRT + dva kruga
odustao:
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso

Generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Fetel 324
2. Dženson Baton 210
3. Fernando Alonso 202
4. Mark Veber 194
5. Luis Hamilton 178
6. Felipe Masa 90

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 518
2. Meklaren 388
3. Ferari 292
4. Mercedes GP 123
5. Lotus Reno GP 72
6. Fors Indija 48

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve