Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 05.06.2011.

12:57

Veber se protivi trci u Bahreinu

Australijanac Mark Veber izjavio je da je protiv odluke da se Veliku nagradu Bahreina ipak vozi ove sezone u Formuli 1 i da veruje da se ona ni neće održati.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Trka na stazi „Sakir“ je otkazana zbog nereda u toj zemlji, ali je u petak doneta odluka da trka bude vraćena u kalendar i voziće se 30. oktobra.

„Iako je odluka već doneta, biću veoma iznenađen ako Velika nagrada Bahreina uopšte bude vožena ove godine“, rekao je vozač Red Bula.

Po mom mišljenju, ovaj sport je trebalo da zauzme mnogo čvršći stav još početkom godine, a ne da se donošenje odluke stalno odlaže uz nadi da će trka ponovo moči da se zakaže. To bi poslalo veoma jasnu poruku o stavu Formule 1 o stvarima koje su važne, kao što su ljudska prava“, dodao je Veber.

Trkom za Veliku nagradu Bajreina trebalo je da startuje ova sezona, ali je trka nekoliko nedelja ranije otkazana. Svetska automobilska federacija (FIA) u petak je donela odluku da trka bude zakazana za 30. oktobar, a da se premijerna Velika nagrada Indije pomeri za decembar, a to je sve došlo do velikih osuda boraca za ljudska prava, ali i timova u šampionata.

Očigledno je da su se umešane strane mučile da donesu odluku, ali, nažalost, osećam da je bila pogrešna. Voleli vi to ili ne, Formula 1 i sport uopšte nije iznad socijalne odgovornosti i savesti. Nadam se da će se Formula 1 vratiti u Bahrein jednog dana, ali sada nije prati trenutak. Kao takmičar, ne osećam da je u redu da odem tamo i da vozim, kada je jasno da će to dovesti do tenzija među ljudima u toj zemlji. Ne razumem zašto ovaj sport želi da se stavi u tu poziciju“, nagasio je Veber.

Na mnogim internet stranama pojavila se peticija na kojoj se od timova traži da bojkotuju trku, a do subote njoj se priključilo preko 400.000 ljudi širom sveta. Asocijacija timova Formule 1 (FOTA) u petak je objavila da trenutno procenjuje situaciju.

Odluku FIA ćemo razmotriti, a zajednički stav ćemo naknadno objaviti“, kaže se u saopštenju FOTA.

Na čelu FOTA trenutno se nalazi šef Meklarena Martin Vitmarš, a zanimljivo je da je najveći deoničar u njegovom timu kompanija Mumtalakat iz Bahreina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve