Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 15.05.2011.

22:21

Zvanično otvoren “Red Bul Ring”

Austrijska staza “Red Bul ring”, rekonstruisana nekadašnja pista “A1 ring”, zvanično je otvorena ovog vikenda.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Ponovno otvaranje staze u Špilbergu upriličeno je u prisustvu mnogih zvanica, među kojima su bili i aktuelni šampion Formule 1 Sebastijan Fetel i njegov timski kolega Mark Veber, a ni kiša nije pokvarila odličan događaj.

Prvobitna staza “Esterajhring” otvorena je 1969. godine i bila je domaćin prve trke u Formuli 1 već naredne godine.

U narednih 17 godina na njoj je organizovana Velika nagrada Austrije, a posle desetogodišnjeg odsustva ponovo je bila domaćin najboljim vozačima od 1997. do 2003. godine. Ljubitelji Formule 1 pamte je i po kontroverznoj trci 2002. godine, kada je Rubens Barikelo usporio pre cilja da bi propustio svog tadašnjeg timskog kolegu iz Ferarija Mihaela Šumahera, koji je potom trijumfovao.

Posle trke 2003. godine staza je zatvorena i potpuno srušena, a potom ju je kupio prvi čovek kompanije Red Bul Ditrih Matešić i preimenovao je u “Red Bul ring”. Posle nekoliko godina rekonstrukcije, radovi na stazi su pre nekoliko meseci završeni, a prva trka na njoj biće održana za dve nedelje, kada će biti domaćin treće runde ovogodišnjeg nemačkog Šampionata turing automobila (DTM).

Sa 14 godina sam prvi put bio u Špilbergu i tada sam tek ušao u Red Bulovu porodicu. Mnogo vremena je prošlo od tada i mnoge stvari su se promenile. Nova staza mi se mnogo sviđa, ali glavne osobine piste su još uvek tu. Bilo bi lepo kada bih imao priliku da vozim pravu trku na njoj i bio bih presrećan ako bi se Formula 1 vratila na “Red Bul ring”, naravno, dok moja karijera još uvek bude trajala”, rekao je Fetel.

Pre nekoliko meseci, čak i kada je staza već bila skroz renovinara, šanse za povratak Formule 1 u Austriju su bile male. Ipak, na dan otvaranja pojavile su se informacije da bi Velika nagrada Austrije mogla da se nađe u kalendaru za nekoliko godina, a to je potvrdio i prvi čovek Formule 1 Berni Eklston.

Što da ne. Ove izmene je trebalo da budu urađene još pre deset godina, da nema kiše nikada ne bih pomislio da je ovo ista staza”, rekao je Eklston.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve