Nova vest
Auto-moto

Petak, 10.12.2010.

15:41

Nova pravila za više preticanja

Svetska automobilska federacija u petak je objavila nove radikalne promene u Formuli 1 koje će stupiti na snagu 2011. i 2013. godine.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Vladajuće telo Formule 1 je potvrdila da će od naredne sezone biti dozvoljena pokretljiva zadnja krila, što bi trebalo da pomogne pri preticanju, i povratak KERS sistema.

Uz to, timske naredbe će ponovo biti dozvoljene, dok će od 2013. godine svi timovi koristiti eko-prijateljske motore, da bi se poboljšalo održavanje.

To će biti turbo motori sa četiri cilindra od 1.600 kubika, sa sistemom za povraćaj energije i ograničenom potrošnjom goriva, što će za 50 odsto povećati njihovu efikasnost.

Pokretljivim krilima, koja će moći da se koriste od početka sledeće sezone, će upravljati vozači i moći će da ih koriste kada je prednost vozača koji je ispred njih manja od jedne sekunde. Razmak između vozača će elektoronski pratiti FIA i krila će uključena tek kada je on ispod sekunde.

Tokom naredne sezone vladajuće telo Formule 1 će pražljivo pratiti kako sistem funkcioniše da bi ih podesili tako da bi služili svrsi kojoj su namenjene. Ali, iako svi žele da preticanje bude lakše, čelnici Formule 1 žele da ono ujedno ostane izazov za vozače. Ipak, ono što može dodatno da utiče na to kada će neki od vozača koristiti pokretljivost krila je KERS.

KERS, sistem za povraćaj energije koja se troši pri kočenju, prvi put je u Formulu 1 uveden 2009. godine, ali nije korišćen ove sezone zbog smanjenja troškova. Ipak, timovi su izglasali da se vrati u upotrebu i to je prvi korak ka pravilima koja treba da budu uvedena 2013. godine. Promene koje će stupiti na snagu 2011. godine trebalo bi da učine akciju na stazi atraktivnijom široj publici, ali i vozačima.

Što se tiče 2013. godine, prvi čovek Formule 1 Berni Eklston se nada da će upotrebom ‘zelenih’ motora šampionat biti privlačniji za sponzore, koju mnogi gledaju kao ‘rasipnika svojih resursa’. Uz to, po pravilima koja će tada biti uvedena neće biti moguće da jedan tim ima značajno bolje performance od drugog, a to će se postići tako što će biti organičen broj ljudi i vreme koje će biti dozvoljeno za rad na tom projektu. Iako će sada biti objavljeni brojni detalji kako će promene izgledati za tri godine, sigurno je da će do tada sve biti još bolje utanačeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve