Nova vest
Auto-moto

Utorak, 07.12.2010.

18:55

Pike dobio tužbu protiv Renoa

Brazilac Nelson Pike junior i njegov otac Nelson dobili su tužbu protiv Renoa zbog skandala oko nameštanja Velike nagrade Singapura 2008. godine.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Tužba je pokrenuta i zbog skandala, ali i zbog otkaza koji je Pike junior dobio u francuskoj ekipi u julu prošle godine.

Reno je zbog svega uputio izvinjenje trostrukom šampionu Formule 1 i njegovom sinu, a uz to je pristao na odštetu zbog optužbi, ali nije otkriveno o kojoj sumi se radi.

Sve je došlo kasno, ali bolje ikada nego nikada. Izvinili su se, nema tu ničeg posebnog, ali je trebalo to ranije da učine“, rekao je Pike junior pošto se Reno izvinio u londonskom Višem sudu i povukao svoju tužbu protiv dvojice Brazilaca.

Pike junior je prošle godine pokrenuo jedan od najvećih skandala u istoriji Formule 1 kada je Svetskoj automobilskoj federaciji rekao da mu je naređeno da namerno udari u zid na trci u Singapuru 2008. godine kako bi njegov tadašnji timski kolega Fernando Alonso pobedio. Reno je zbog toga dobio uslovnu kaznu, ali je pre pre objavljivanja kazne objavio saopštenje u kom je optužio bivšeg šampiona i njegovog sina za pokušaj ucene. Pre nego što je dao izjavu FIA Pike junior je dobio otkaz u francuskoj ekipi, a vladajuće telo Formule 1 je u trenutku kada je Reno optužio Brazilce da lažu još uvek ispitivalo optužbe.

Tim prihvata činjenicu da optužbe koje je izneo Nelson Pike junior nisu bile netačne. Tim takođe prihvata to da gospodin Pike junior i njegov otac nisu izmislili te opružbe da bi ucenili tim. Kao rezultat toga, ozbiljne optužbe iznete u saopštenju su bile potpuno neistinite i neosnovane, i nedvosmisleno ih povlačimo. Uz to, želimo da uputimo izvinjenje zbog pozicije u koju smo ih doveli. Kao znak iskrenosti našeg izvinjenja i žaljenja, odlučili smo da im isplatimo novčanu nadoknadu i obećavamo da se slična situacija neće ponoviti u budućnosti“, kaže se u saopštenju Renoa.

Pored tima, zbog umešanosti u skandal tadašnji prvi čovek Renoa Flavio Brijatore je kažnjen doživotnom zabranom rada u takmičenjima pod okriljem FIA, kao i prisustva na istim, dok je šef inženjera Pet Simonds kažnjen suspenzijom na pet godina. Ta odluka je u januaru ukinuta, Brijatore i Simonds su se tri meseca kasnije nagodili sa vladajućem telom Formule 1 i njih dvojica bi mogli da se vrate u šampionat posle 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve