Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 07.11.2010.

18:37

Slavlje Fetela u Brazilu

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel pobednik je pretposlednje trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velike nagrade Brazila.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Mladi Nemac je do četvrtog trijumfa ove sezone, a devetog u karijeri, došao u vremenu od 1:33:11.803 sata na stazi „Interlagos“, ispred timskog kolege Marka Vebera.

Fetel i Veber su tako austrijskoj ekipi doneli titulu u poretku konstruktora, dok je zahvaljujući trećem mestu vozač Ferarija Fernando Alonso zadržao vođstvo u generalnom plasmanu, a njih trojica imaju pravu šansu za osvajanje titule.

Za razliku od kvalifikacija na stazi „Interlagos“, kada je do pol pozicije došao vozač Vilijamsa Niko Hilkenberg, ona su izostala tokom trke. Fetel je posle prve krivine bio nedodirljiv, dok su trojica vozača iza njega zadržala pozicije koje su imali već u prvom krugu.

Ipak, posle trke u Brazilu poznato je da će šampiona odlučiti finale sezone u Abu Dabiju, a broj konkurenata se sa pet sveo na tri, iako Luis Hamilton ima još matematičku šansu, dok poslednji šampion Dženson Baton više nema ni to. Tako će na stazi „Jas Marina“ sve oči biti uprte u Alonsa, Vebera i Fetela, a u potaji iz Hamiltona, što garantuje pregrš akcije na jedinoj trci u kalendaru koja počinje u sumrak, a završava se po mraku.

Posle starta sa pol pozicije do prve krivine poveo je Hilkenberg, ispred Fetela, Vebera, Hamilton, Alonsa, vozača Renoa Roberta Kubice, Rubensa Barikela u Vilijamsu i drugog vozača Ferarija Felipea Mase, dok vozač Ispanja rejsinga Kristijan Klien nije startovao. Vozač Vilijamsa se nije dugo zadržao u vođstvu, pošto su ga u roku od nekoliko krivina pretekla obojica vozača Red Bula, dok se iza njih vodila velika borba između Hamiltona i Alonsa. Španac je već u drugom krugu, posle greške bivšeg timskog kolege, našao ispred vozača Meklarena i krenuo je u poteru za Hilkenbergom na trećoj poziciji.

Iako se vozač Ferarija brzo potpuno približio mladom Nemcu, nikako nije uspeo da ga pretekne sve do sedmog kruga, kada je Hamilton već bio odmah iza njih. Britanac se od tada držao iza vozača Vilijamsa, ali pošto nikako nije uspevao da ga obiđe primakli su mu se Kubica, Barikelo i Masa. Već u 12. krugu Hamiltonov timski kolega Dženson Baton je otišao na zamenu pneumatika i sa desete pozicije je pao na 13, a u sledećem krugu isto je učinio i Masa i pri povratku na stazu odmah ga je pretekao branilac titule. Brazilac je potom imao veoma spor krug zbog čega je odmah otišao u boks i pao na 19. mesto.

Posle nekoliko krugova mučenja iza Hilkenberg Hamilton je došao do četvrtog mesta u 15. krugu kada je mladi Nemac otišao u boks, a pratio ga je Kubica i obojica su se na stazu vratili iza Batona. Britanac je vrlo brzo došao do desetog mesta, pošto je pretekao Vitantonija Liucija u bolidu Fors Indije i vozača Renoa Vitalija Petrova. Do tada je Fetel već ostvario prednost od dve i po sekunde u odnosu na Vebera, dok se Alonso nalazio oko 11 sekundi iza.

Pošto nikako nije uspevao da prati ritam vodeće trojice, Hamilton je u 21. krugu otišao na zamenu pneumatika i na stazu se vratio kao šesti, ispred timskog kolege, Kamuija Kobajašija u bolidu Zaubera i Šumahera, koji je tada izašao iz boksa. Posle nekoliko krugova bez akcije, od vodećeg trojica prvi je u boks otišao Alonso u 25. krugu i bez problema se vratio na treće mesto. Već u narednom krugu Fetel je učinio isto, a u sledećem i Veber i njih dvojica su po povratku na stazu zadržali svoje pozicije.

U međuvremenu, Hamilton je pretekao Kobajašija u borbi za peto mesto, ali je posle Rozbergovog odlaska u boks, došao do četvrtog mesta. Pored Kobajašija posle nekoliko krugova probio se i Baton, dok je Fetel sa novim pneumaticima krenuo da niže najbrže krugove. U međuvremenu je došlo do kontakta između Barikela i vozača ekipe Toro Roso Haimea Algersuarija, posle kog je Brazilcu pukao prednji levi pneumatik, a ostao je i bez prednjeg krila pa je morao u boks. Taj incident se desio u borbi za 13. mesto, ali je Barikelo potom pao na 18.

Na polovini trke, Fetel je vodio ispred Vebera, Alonsa, Hamiltona, Batona, Kobajašija, Rozberga, Zutila, Šumahera i Hilkenberga, s tim da Japanac i vozač Fors Indije tada još uvek nisu bili u boksu. Veber se u narednih nekoliko krugova primakao na dve sekunde iza Fetela, dok je iza jedino bila zanimljiva borba Kobajašija i Rozberga, iz koje je kao pobednik izašao vozač Mercedesa.

U 45. krugu viđeno je prvo odustajanje, pošto je Klien krenuo iz boksa posle četiri kruga posle starta, kada se u garažu parkirao vozač Virdžina Lukas di Grasi. Tada se već prednost Fetela smanjila na sekund i po u odnosu na Vebera, a ispred njih se nalazio ’vozić’ u kom su bila osmorica vozača, koje je trebalo da obiđu za krug.

Fetel i Veber nisu naišli tada na probleme, ali je uzbuđenje na stazi „Interlagos“ krenulo da se povećava kada je u 51. krugu udes posle prve krivine imao Liuci pa je na stazu izašao „sejfti kar“. To su za odlazak u boks iskoristili Masa, Hamilton, Baton, ali je poredak prve petorice ostao nepromenjen. Pored njih i Rozberg je bio na zameni pneumatika i to dva puta, zbog konfuzije mehaničara prilikom prvog ulaska.

„Sejfti kar“ je sa staze izašao u 56. krugu, a Fetel je tada vodio ispred Vebera, Alonsa, Hamiltona, Batona, Rozberga, Šumahera i Hilkenberga. Fetel je odmah došao do prednosti od dve sekunde u odnosu na timskog kolegu, iza kojeg se četiri sekunde dalje nalazio Alonso. Na stazi je tada viđeno mnogo preticanja, uglavnom za ceo krug, ali je u borbi za poziciju između Mase i Sebastijana Buemija u bolidu ekipe Toro Roso, Brazilac završio pored staze, ali je uspeo da se vrati tek na 15. poziciju.

U poslednjih pet krugova, Fetel je ušao sa prednošću od četiri sekunde u odnosu na Vebera, dok je Australijanac uspeo da zadrži Alonsa iza sebe, iako je izgledalo da mu se vozač Ferarija opasno približava. Mladi Nemac je na kraju vrlo zasluženo slavio četvrtu pobedu, ispred Vebera i Alonsa, a iza su sledili Hamilton, Baton, Rozberg, Šumaher i Hilkenberg, dok su osvajače bodova kompletirali Kubica i Kobajaši.

Pored osvajača bodova, pretposlednju trku uspeli su da završe i Algersuari, Zutil, Buemi, Barikelo, Masa, Petrov, Hajdfeld, dvojac Lotusa Heiki Kovalainen i Jarno Truli, Timo Glok u bolidu Virdžina i vozači Ispanja rejsinga Bruno Sena i Kristijan Klien.

Pred poslednju trku sezone Alonso ima 246 bodova, osam više od Vebera, 15 od Fetela, a 24 od Hamiltona, što znači da je Špancu i drugo mesto, bez obzira ko dođe do trijumfa na zatvaranju sezone, dovoljno za treću titulu. S druge strane, Veberu ni pobeda nije dovoljna za titulu, već da i Alonso bude bar treći, dok je kod Fetela, broj kalkulacija najveći, a dok bi Hamiltonu na ruku išlo samo ako pobedi, a ostala trojica ostanu bez bodova. U poretku konstruktora, Red Bul ima 469 bodova, nedostižnih 47 ispred Meklarena, dok je Ferari treći sa 389 bodova.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 završava se trkom za Veliku nagradu Abu Dabija na stazi „Jas Marina“ 14. novembra.

Rezultati trke za Veliku nagradu Brazila:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:33:11.803
2. Mark Veber (Australija) Red Bul + 4.243
3. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 6.807
4. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 14.634
5. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 15.593
6. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 35.300
7. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 43.400
8. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + jedan krug
9. Robert Kubica (Poljska) Reno + jedan krug
10. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + jedan krug
11. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
12. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + jedan krug
13. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + jedan krug
14. Felipe Masa (Brazil) Ferari + jedan krug
15. Vitalij Petrov (Rusija) Reno + jedan krug
16. Rubens Barikelo (Brazil) + jedan krug
17. Nik Hajdfeld (Nemačka) + jedan krug
18. Heiki Kovalainen (Finska) Lotus + dva kruga
19. Jarno Truli (Italija) Lotus + dva kruga
20. Timo Glok (Nemačka) Virdžin + dva kruga
21. Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing + dva kruga
22. Kristijan Klien (Austrija) Ispanja rejsing + šest krugova
odustali:
Lukas di Grasi (Brazil) Virdžin
Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija

Najbrži krug:
Luis Hamilton (Meklaren) 1:13.851

Generalni plasman vozača:
1. Fernando Alonso 246
2. Mark Veber 238
3. Sebastijan Fetel 231
4. Luis Hamilton 222
5. Dženson Baton 199
6. Felipe Masa 143

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 469
2. Meklaren 421
3. Ferari 389
4. Mercedes 202
5. Reno 145
6. Vilijams 69

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve