Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 10.10.2010.

09:34

Slavlje Fetela na „Suzuki“

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel pobednik je Velike nagrade Japana, 16. trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Mladi Nemac je do trećeg trijumfa ove sezone, a osmog u karijeri došao u vremenu od 1:30:27.323. sata na stazi „Suzuka“, ispred timskog kolege Marka Vebera.

Na treći stepenik pobedničkog postolja popeo se vozač Ferarija Fernando Alonso, dok je zahvaljujući pobedi Fetel uspeo da se probije na treće mesto u plasmanu, sa istim brojem bodova kao Alonso, a 14 manje od vodećeg Vebera.

16. rundu sezone obeležili su brojni incidenti na startu, kao i veliki broj odustajanja jer čak osmorica vozača nisu uspela da završe trku. S druge strane, trijumf Fetela nije došao nijednog trenutka u pitanje, kao ni drugo mesto Vebera, dok epitet najborbenijeg vozača sigurno pripada miljeniku domaće publike Kamuiju Kobajašiju, koji je imao najviše preticanja na “Suzuki”.

Za razliku od kvalifikacija, start trke nije ništa ugrozilo, pa je odmah poveo Fetel, ispred Roberta Kubice u Renou, Vebera, Alonsa, dvojca Meklarena Džensona Batona i Luisa Hamiltona, Rubensa Barikela u bolidu Vilijamsa i sedmostrukog svetskog šampiona Mihaela Šumahera. Već posle gašenja svetala koji označavaju start viđen je veliki incident na startno-ciljnom pravcu, kada je došlo do kontakta između Vitalija Petova u Renou i vozača Vilijamsa Nika Hilkenberga, posle kog je Rus udario u zid. Taj incident se posle trke našao pod istragom stjuarta na „Suzuki“ i Petrov je kažnjen pomeranjen za pet mesta na startu naredne trke.

Petrov i Hilkenberg, ipak, nisu bili jedini vozači koji su svoju trku završili odmah posle starta, već je u odvojenom incidentu, u prvoj krivini, viđen udes između Felipea Mase u Ferariju i vozača Fors Indije Vitantonija Liucija, koji je takođe bio pod istragom, ali je Brazilac prošao bez kazne. Vozač Virdžina Lukas di Grasi nije ni startovao jer je uništio svoj bolid pre početka trke, kada su vozači krenuli iz boksa da bi zauzeli svoje startne pozicije, tako da već u prvom krugu nije bilo petorice vozača na stazi.

Zbog svega što se desilo na samom startu, na stazu je izašao „sejfti kar“, ali uprkos tome uzbuđenja nisu izostala. Posle dva mirna kruga u trećem je trka bila gotova za Kubicu, koji je odlično startovao i držao drugu poziciju, a razlog za to je što je negde usput ostao bez zadnjeg desnog točka. Odustajanje poljskog vozača tada je omogućilo da se na prvih pet pozicija nađu svi konkurenti za ovogodišnjeg šampiona Formule 1.

„Sejfti kar“ je na stazi ostao do kraja šestog kruga, kada je nastavljena borba na „Suzuki“. Fetel je zadržao vođstvo ispred Vebera, Alonsa, Batona i Hamiltona, a potom su sledili Barikelo, Šumaher, Nik Hajdfeld u Zauberu, vozač Fors Indije Adrian Zutil i Haime Algersuari u bolidu ekipe Toro Roso.

Odmah posle nastavka trke Fetel je počeo da niže najbrže krugove na stazi, a dok je na vrhu bilo mirno, iza se vodila velika borba za deseto mesto između Algersuarija i vozača Kobajašija, iz koje je kao pobednik izašao miljenik domaće publike. Samo nekoliko krugova kasnije Kobajaši se dokopao devetog mesta, pošto je na istom mestu kao Algersuarija pretekao i Zutila.

U 23. krugu prvi iz vodeće petorice koji je otišao u boks bio je Hamilton, koji je tada pao za dve pozicije i na stazu se vratio iza Kobajašija. Već u narednom krugu isto je učinio i Šumaher, koji se do tada nalazio iza Britanca, dok su Fetel i Alonso u boks otišli u 25. krugu. Odmah pošto su se njih dvojica vratila na stazu, Hamilton je u prvoj krivini pretekao Kobajašija i krenuo u poteru za Fetelom i Alonsom.

Veber je na zamenu pneumatika otišao krug kasnije od Fetela i na stazu se vratio između svog timskog kolege i Alonsa, dok je vođstvu preuzeo Baton. Britanac je za razliku od ostale četvorice konkurenata za titulu startovao na tvrđim pneumaticima pa je bilo očekivano da duže ostane na stazi od njih.

U tim trenucima se na stazi najveća borba vodila između timskih kolega u Mercedesu, Rozberga i Šumahera, koji su tada zauzimali osmo i deveto mesto. Sedmostruki svetski šampion je tada dobio zanimljivu poruku iz boksa, koja je glasila: „nema timskih naredbi, ali bi Niko trebalo da pokaže razumevanja ako kreneš u napad“, ali se njihov poredak nije promenio.

U međuvremenu, Hamilton je prvo nizao najbrže krugove, ali je potom stvar u svoje ruke preuzeo Alonso, koji je počeo da smanjuje zaostatak u odnosu na Vebera, koji je već sustigao Fetela. Vrlo brzo Hamilton je ponovo preuzeo inicijativu i za više od pola sekunde po krugu je počeo da sustiže Alonsa.

Baton je u 39. krugu konačno otišao u boks i na stazu se vratio kao peti, iza Fetela, Vebera, Alonsa i Hamiltona, a potom su sledili Rozberg, Šumaher, Hajdfeld, Barikelo i Zutil. Tada je već Hamilton popustio sa sustizanjem Alonsa jer je ’izgubio’ treću brzinu, a odmah pošto mu se Baton sklonio s puta, Fetel je izvozao najbrži krug i odvojio se na dve sekunde od Vebera.

Deset krugova pre kraja trke Baton je potpuno sustigao Hamiltona, koji je i dalje imao problema sa trećom brzinom, a potom ga i prestigao i počeo da se odvaja od timskog kolege. Trka na „Suzuki“ je osam krugova pre kraja bila gotova i za Zutila, zbog problema sa motorom, a pre toga viđena je nova borba Algersuarija i Kobajašija, uz brojne kontakte, ali bez većih incidenata. Zutilovo odustajanje, ipak, nije bilo poslednje na trci pošto je pet krugova pre kraja Rozbergu pukao zadnji levi pneumatik posle čega je on izleteo sa staze.

Posle mirne završnice, Fetel je proslavljao osmu pobedu, ispred Vebera i Alonsa, a iza prve trojice sledili su Baton, Hamilton, Šumaher, Kobajaši i Hajdfeld, dok su bodove u Japanu uspeli da osvoje i Barikelo i vozač ekipe Toro Roso Sebastijan Buemi. 16. trku sezone su, takođe, završili i Algersuari, vozači Lotusa Heiki Kovalainen i Jarno Truli, Timo Glok u bolidu Virdžina i dvojac Ispanja rejsinga Bruno Sena i Sakon Jamamoto.

Do kraja ovogodišnjeg šampionata ostale su još tri trke, a iako su se Veber, Alonso i Fetel istakli kao glavni pretendenti za titulu, šanse još uvek imaju i poslednja dvojica šampiona, Hamilton i Baton. Hamilton u ovom trenutku ima 192 boda, 28 manje od vodeće Vebera, a tri više od Batona, a to sve garantuje neverovatnu završnicu sezone.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 trebalo bi da se nastavi trkom za Veliku nagradu Koreje 24. oktobra, a to će biti potvrđeno u ponedeljak, za kada je zakazana poslednja inspekcija na stazi „Jeongam“.

Rezultati trke za Veliku nagradu Japana:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:30.27.323
2. Mark Veber (Australija) Red Bul + 0.906
3. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 2.721
4. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 13.522
5. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 39.595
6. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 59.933
7. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + 1:04.039
8. Nik Hajdfeld (Nemačka) Zauber + 1:09.668
9. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + 1:10.846
10. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 1:12.806
11. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
12. Heiki Kovalainen (Finska) Lotus + jedan krug
13. Jarno Truli (Italija) Lotus + dva kruga
14. Timo Glok (Nemačka) Virdžin + dva kruga
15. Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing + dva kruga
16. Sakon Jamamoto (Japan) Ispanja rejsing + tri kruga
odustali:
Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP
Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija
Robert Kubica (Poljska) Reno
Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams
Felipe Masa (Brazil) Ferari
Vitalij Petrov (Rusija) Reno
Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija
nije startovao:
Lukas di Grasi (Brazil) Virdžin

Generalni plasman vozača:
1. Mark Veber 220
2. Fernando Alonso 206
3. Sebastijan Fetel 206
4. Luis Hamilton 192
5. Dženson Baton 189
6. Felipe Masa 128

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 426
2. Meklaren 381
3. Ferari 334
4. Mercedes GP 176
5. Reno 133
6. Fors Indija 60

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve