Nova vest
Auto-moto

Sreda, 08.09.2010.

15:24

Formula 1 ostaje sa 12 timova

Šampionat Formule 1 će i ubuduće brojati 12 timova, objavila je Svetska automobilska federacija (FIA).

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Vladajuće telo Formule 1 je u martu objavilo konkurs za popunu 13. mesta u šampionatu, ali je u sredu objavljeno da nijedan od prijavljenih timova ne zadovoljava zadate kriterijume.

Iako zvanična lista prijavljenih timova nikada nije objavljena na njoj su se nalazili Epsilon Euskadi, Durango potpomognut bivšim šampionom Žakom Vilnevom i Stefan GP.

Posle zvaničnog saopštenja objavljenog 19. marta 2010. godine u kojem smo pozvali zainteresovane strane pozvali da se prijave za učešće u šampionatu Formule 1 za 2011. i 2012. godinu, dobili smo brojne prijave. Ipak, smatramo da nijedan od kandidata ne zadovoljava zadate kriterijume za ulazak u šampionat i zbog toga neće biti 13. tima u Formuli 1”, kaže se u sapštenju FIA.

Zbog toga, ukoliko se nešto nepredviđeno ne desi, timovi koji će učestovati u šampionatu 2011. godine trebalo bi da budu: Meklaren, Red Bul, Ferari, Reno, Mercedes GP, Fors Indija, Toro Roso, Zauber, Vilijams, Lotus, Virdžin i Ispanja rejsing.

Pored toga FIA je objavila da je predloženo da se po ugledu na superlicence za vozače uvedu iste i za vodeće članove timova, najmanje njih šest. To će se odnositi na šefove timova, sportske direktore, tim menadžere, tehničke direktore i dvojicu inženjera ili ekvivalente tih dunkcija. Vladajuće telo Formule 1 se za takav potez odlučilo posle otkrivanja skandala oko nameštanja trke za Veliku naradu Singapura 2008. godine, posle čega su Flavio Brijatore i Pet Simonds prvobitno suspendovani iz sporta, pre postizanje nagodbe o smanjenju kazni.

FIA je takođe istakla da će ubuduće vozači biti kažnjavani zbog neprikladnog ponašanja van staze. Povod za to je incident pre trke ovogodišnje trke u Australiji kada je Luisa Hamiltona na ulicama Melburna zaustavila policija i zaplenila njegov automobil zbog ‘divljanja’. Od ponašanja vozača u saobraćaju zavisiće i izdavanje superlicenci, bez kojih bi neki vozači mogli da ostanu u slučaju većih prekršaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve