Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 29.08.2010.

15:33

Hamilton vladao po kiši u Belgiji

Vozač Meklarena Luis Hamilton pobednik je 13. trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, kišovite Velike nagrade Belgije.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Britanac je do trećeg trijumfa ove sezone, a 14. u karijeri, došao u vremenu od 1:29:04.268 sata na stazi "Spa Frankoršamp", i tako ponovo preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.

Kao drugi kroz cilj u Belgiji je prošao Mark Veber u bolidu Red Bula, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja u popeo vozač Renoa Robert Kubica.

Trku u Belgiji obeležilo je veoma promenljivo vreme u kojem se najbolje snašao Hamilton, koji je ujedno obeležio 13. rundu šampionata svojom dominacijom od starta do cilja, pošto se u vođstvu nalazio tokom sva 44 kruga, a niko nije imao pravu priliku da ga ugrozi. Pored toga, na stazi „Spa Frankoršamp“ viđeni su brojni incidenti, a u najviše njih učesnici su bili Fernando Alonso u Ferariju i drugi vozač Red Bula Sebastijan Fetel. Njih dvojica su kasnije ostali bez bodova, ali su ujedno i izgubili priključak u odnosu na vodeći dvojac šampionata, Hamiltona i Vebera.

Posle lošeg starta Vebera sa pol pozicije poveo je Hamilton, ispred Kubice, timskog kolege Džensona Batona, Fetela, Felipea Maseu Ferariju i vozača Fors Indije AdrianaZutila, dok je Australijanac pao na sedmu poziciju. I dok je start počeo po suvom do kraja prvog kruga počela je da pada jaka kiša i većina vozača je u nekom trenutku završila pored staze.

Najgore od svih njih su prošli Barikelo i Alonso, koji su imali kontakt u poslednjoj krivini, a dok je Španac uspeo da se dokopa boksa, vozač Vilijamsa, kome je to bila 300. trka u Formuli 1, je odustao. Do incidenta je došlo pošto je Barikelo pogrešio tačku kočenja i nije imao gde pa je naleteo na dvostrukog svetskog šampion, a iako se posle trke našao pod istragom stjuarta prošao je bez kazne.

U trećem krugu na stazu je zbog uslova na njoj izašao „sejfti kar“, a pre toga je Baton iskoristio grešku Kubice i probije se na drugu poziciju, iza Hamiltona, dok je Veber do tada uspeo da se nađe ispred Mase. „Sejfti kar“ se na stazi zadržao samo jedan krug, a potom je Kubica izgubio još jednu poziciju i to od Fetela. Baton je odmah, u prvoj krivini, napao Hamiltona, ali nije iskoristio prilike koje su mu se ukazale pa je njegov timski kolega počeo da povećava svoju prednost.

Intenzitet kiše se vrlo brzo značajno smanjio i Alonso je morao još jednom u boks, da bi uzeo pneumatike za suvo, pa je pao na 20. mesto. Iza njega su tada bili samo njegov sunarodnik Haime Algersuari u bolidu ekipe Toro Roso i Heiki Kovalainen u Lotusu, pošto je vozač Ispanja rejsinga Bruno Sena odustao u šestom krugu, kada se parkirao u boksu, a prethodno je imao obrtanje na sred staze.

I dok je do osmog kruga Hamilton povećao svoju prednost na skoro pet sekundi u odnosu na Batona, Fetel je uspeo da se značajno primakne aktuelnom šampionu. Mladi Nemac, ipak, nije dobio priliku da izazove vozača Meklarena u borbi za poziciju, a za to vreme Alonso se probio do 14. mesta.

U 11. krugu viđena je velika borba između Vitalija Petrova u Renou i vozača Mercedesa Nika Rozberga, iz koje je Rus izašao kao pobednik. Potom se u tu bitku umešao i sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher, pa je došlo do kontakta između njega i Rozberga, ali je stariji Nemac uspeo da se zadrži ispred.

Pošto je nekoliko krugova pokušao da stigne Batona Fetel je uspeo da mu se potpuno približi u 17. krugu, ali je izgubio kontrolu nad prednjim delom svog bolida i samo se zakucao u Britanca. Obojica su potom završila pored staze, ali je trka za branioca titule bila gotova zbog velikog oštećenja bolida, dok je Fetel uspeo da ode u boks, gde mu je zamenjen nos na bolidu i on se vratio u trku kao 12.

Posle udesa Fetela i Baton, zbog kojeg je Nemac tri kruga kasnije dobio kaznu „prođi kroz“, drugu poziciju je nasledio Kubica, koga je počeo da izaziva Veber, a potom su sledili Masa, Zutil, Šumaher, Rozberg, Kobajaši, Alonso i Petrov. Fetel je svoju kaznu odradio već u narednom krugu, 21. od 44, koliko ih je voženo, i na stazu se vratio kao 14.

U 23. krugu Veber je otišao na zamenu pneumatika, a Kubica krug kasnije, dok Hamilton u boksu bio u 25. krugu i bez problema se vratio u vođstvo, a poredak prve četvorice je ostao nepromenjen. Samo krug kasnije u borbi za poziciju došlo je do kontakta između Fetela i Liucija u kojem je Nemcu probušen zadnji levi pneumatik, a iako je uspeo da dođe do boksa tada se i definitivno oprostio od bodova na 13. trci sezone.

Posle nekoliko mirnih krugova u 34. krugu je počela da pada jača kiša i bilo je izvesno da će trajati do kraja trke. U prvom trenutku vodeća trojica nisu ušla u boks, ali je Hamilton imao izlet sa staze, pa je samom srećom uspeo da se vrati i zadrži vođstvo. Vozači iza njih su otišli na zamenu pneumatika odmah čim im se ukazala prilika, a Hamilton, Kubica i Veber su ubrzo učinili isto.

Zbog greške Poljaka u boksu, kada nije stao na mestu gde je trebalo, Veber je to iskoristio i došao do drugog mesta, iza Hamiltona, a iza njih i Kubice sledili su Masa, Zutil, Šumaher, Kamui Kobajaši u Zauberu, Alonso, Rozberg i Petrov. Pošto su svi vozači odradili odlaske u boks stigla je informacija da se incident između Alonsa i Fetela u pit lejnu nalazi pod istragom, jer su mehaničari Ferarija pustili Španca da izađe pravo u Nemca.

Ipak, trka je za Alonsa bila gotova već u 38. krugu pošto je prethodno imao nekoliko okretanja na stazi, a zaustavio se baš na trkačkoj putanji. Zbog toga je po drugi put na stazu izašao „sejfti kar“, koji se zadržao na njoj do četiri kruga pre kraja, a tada se Hamilton zadržao u vođstvu, ispred Vebera, Kubice, Mase, Zutila, Šumahera, Kobajašija i Rozberga.

Rozberg je vrlo brzo uspeo da pretekne i Kobajašija i svog timskog kolegu, dok je tada viđeno i izletanje Jarna Trulija u Lotusu, koji je, ipak, uspeo da se vrati na stazu, kao i Pedro de la Rose nekoliko krugova kasnije.

Do cilja Hamilton je uspeo da poveća svoju prednost u odnosu na Vebera, a iza njih dvojice i Kubice kroz cilj je prošao Masa, a potom su sledili Zutil, Rozberg, Šumaher i Kobajaši. Bodove na 13. trci sezone osvojili su i Petrov i Liuci, pošto je najmlađi vozač u istoriji Formule 1 Haime Algersuari posle trke kažnjen sa dodavanjem 20 sekundi na njegovo vreme jer je promašio šikanu tri kruga pre kraja.

Trku za Veliku nagradu Belgije uspeli su da završe i De la Rosa, Sebastijan Buemi u bolidu ekipe Toro Roso, vozač Vilijamsa Niko Hilkenberg, Fetel, Kovalainen, dvojac Vidržina Lukas di Grasi i Timo Glok, Truli i Sakon Jamamoto, član Ispanja rejsinga.

Posle 13 trka ove sezone Hamilton se nalazi na čelu generalnog plasmana sa 182 boda, tri više od Vebera, dok ih prate Fetel sa 151 i Baton sa 147 bodova. U poretku konstruktora Red Bul ima prednost od jednog boda u odnosu na Meklaren, dok je Ferari daleko iza njih.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja trkom za Veliku nagradu Italije na legendarnoj „Monci“ 12. septembra.

Rezultati trke za Veliku nagradu Belgije:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren 1:29:04.268
2. Mark Veber (Australija) Red Bul + 1.571
3. Robert Kubica (Poljska) Reno + 3.493
4. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 8.264
5. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 9.094
6. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 12.359
7. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 15.548
8. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + 16.678
9. Vitalij Petrov (Rusija) Reno + 23.851
10. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + 34.831
11. Pedro de la Rosa (Španija) Zauber + 36.019
12. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 39.895
13. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + 49.457
14. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + jedan krug
15. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + jedan krug
16. Heiki Kovalainen (Finska) Lotus + jedan krug
17. Lukas di Grasi (Brazil) Virdžin + jedan krug
18. Timo Glok (Nemačka) Virdžin + jedan krug
19. Jarno Truli (Italija) Lotus + jedan krug
20. Sakon Jamamoto (Japan) + dva kruga
odustali:
Fernando Alonso (Španija) Ferari
Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren
Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing
Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 182
2. Mark Veber 179
3. Sebastijan Fetel 151
4. Dženson Baton 147
5. Fernando Alonso 141
6. Felipe Masa 109

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 330
2. Meklaren 329
3. Ferari 250
4. Mercedes GP 146
5. Reno 123
6. Fors Indija 57

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve