Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 27.06.2010.

15:44

Fetel najbolji na ulicama Valensije

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel pobednik je devete trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velike nagrade Evrope.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Fetel je do druge pobede ove sezone, a sedme u karijeri, došao u vremenu od 1:40:29.571 sata na ulicama Valensije, ispred Luisa Hamiltona u Meklarenu.

Pored Fetela i Hamiltona na pobedničko postolje popeo se i drugi vozač Meklarena i aktuelni šampion Dženson Baton, dok je zahvaljujući drugoj poziciji na evropskom Gran Priju Hamilton zadržao vođstvo u generalnom plasmanu.

Devetu trku sezone obeležio je spektakularni udes vozača Red Bula Marka Vebera i Heikije Kovalainena u Lotusu posle kojeg je na stazu izašao "sejfti kar". Iako je bilo vrlo malo akcije na ulicama Valensije bilo uzbudljivo van nje jer su pokrenute istrage zbog dešavanja posle udesa a njihov ishod su brojne kazne.

Od starta je poveo Fetel, osvajač pol pozicije, ispred Hamiltona, dvojca Ferarija Fernanda Alonsa i Felipea Mase, Vebera, Batona i Roberta Kubice u Renou. Do kraja prvog kruga Veber je već pao na deveto mesto, dok je Kubica pretekao Batona u borbi za šestu poziciju. Najmlađi pobednik u istoriji Formule 1 potom je krenuo da niže najbrže krugove pa je uspeo da se odvoji od Hamiltona.

Već u osmom krugu Veber je otišao u boks i na stazu se vratio kao 19, iza Heikija Kovalainena u Lotusu, na koga je na narednom krugu naleteo, što je njegov bolid katapultirao u vazduh, a potom se okrenuo, pre nego što je sleteo na tlo i udario u zaštitni zid. Australijanac je bez problema izašao iz bolida, dok je Kovalainen nastavio dalje, ali se ubrzo parkirao u garaži.

Posle spektakularnog udesa na stazu je izašao „sejfti kar“ zbog čega su gotovo svi vozači krenuli u boks, pa je tada poredak bio: Fetel, Hamilton, vozač Zaubera Kobajaši, Baton, Rubens Barikelo u Vilijamsu, Kubica, vozač ekipe Toro Roso Sebastijan Buemi, s tim da Japanac nije još uvek otišao na zamenu pneukatika.“Sejfti kar“ je sa staze izašao u 15. krugu, a tada je Fetel iskusio probleme sa kočnicama, ali je, ipak, uspeo da se zadrži ispred Hamiltona.

Britanac je nekoliko krugova uspeo da održi korak sa Fetelom, ali je potom posustao da bi štedeo gorivo, ali je ubrzo dobio kaznu jer je obišao „sejfti kar“ kada je on izlazio iz boksa, a Hamilton je započinjao novi krug. Vozač Meklarena je nanizao nekoliko veoma brzih krugova pre nego što je otišao u boks da odradi kaznu „prođi kroz“, a potom je uspeo da se vrati kao drugi na stazu. Ipak, stiče se utisak da je „sejfti kar“ trebalo da sačeka prvoplasiranog i propusti ostale, a ne Alonsa, koji je bio odmah iza Hamiltona.

Usledilo je nekoliko krugova bez ikakve akcije, u kojima je Hamilton krenuo u poteru za Fetelom, dok je desetak krugova pre kraja došlo obaveštenje da će se čak osmorica vozača naći pod istragom posle trke. To su bili Baton, Barikelo, Hilkenberg, De la Rosa, Petrov, Zutil, Liuci i Kubica, a razlog za to je što u krugu kada je „sejfti kar“ izašao na stazu nisu dovoljno usporili.

Sedam krugova pre kraja viđeno je treće odustajanje na trci kada je zbog kvara na motoru, ali i problema sa pneumaticima, trka bila gotova za mladog Hilkenberga, koji je do tada bio među osvajačima bodova. Dva kruga kasnije prvi put u boks je otišao Kamui Kobajaši, koji je odvozao jednu odličnu trku koju je kompletirao obilaženjima Alonsa i Buemija u poslednjim trenucima trke.

Tako je kroz cilj odmah posle prve trojice prošao Barikelo, ispred Kubice, Zutila, Kobajašija, i Buemija, dok su prvu desetoricu na devetoj trci sezone kompletirali su dvojica domaćih vozača Alonso i De La Rosa. Ipak, Švajcarac i Alonso su zamenili mesta posle kazni, dok je De La Rosa pomeren na kraju na 11. mesto, dok je poslednji bod otišao u Rozbergove ruke.

Iza osvajača bodova sledili su Masa, De La Rosa, Haime Algersuari u bolidu ekipe Toro Roso, Petrov, sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher i Liuci. Trku u Valensiji završio je i dvojac ekipa Virdžin i Ispanja rejsing Lukas di Grasi i Timo Glok, odnosno Karun Čandok i Bruno Sena, i Jarno Truli u Lotusu, koji je na neslavan način obeležio 500. Gran Pri legendarnog imena u Formuli 1.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Britanije na stazi „Silverston“ 11. jula.

Rezultati trke za Veliku nagradu Evrope:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:40:29.571
2. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 5.042
3. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 12.658
4. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + 25.627
5. Robert Kubica (Poljska) Reno + 27.122
6. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 30.168
7. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + 30.965
8. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 32.809
9. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 41.299
10. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 44.382
11. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 46.621
12. Pedro de la Rosa (Španija) Zauber + 47.414
13. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + 48.239
14. Vitalij Petrov (Rusija) Reno + 48.287
15. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 48.826
16. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + 50.890
17. Lukas Di Grasi (Brazil) Virdžin + jedan krug
18. Timo Glok (Nemačka) Virdžin + dva kruga
19. Karun Čandok (Indija) Ispanja rejsing + dva kruga
20. Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing + dva kruga
21. Jarno Truli (Italija) Lotus + četiri kruga
odustali:
Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams
Heiki Kovalainen (Finska) Lotus
Mark Veber (Australija) Red Bul

Najbrži krug:
Dženson Baton 1:28.766

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 127
2. Dženson Baton 121
3. Sebastijan Fetel 115
4. Mark Veber 103
5. Fernando Alonso 98
6. Robert Kubica 83

Generalni plasman konstuktora:
1. Meklaren 248
2. Red Bul 218
3. Ferari 165
4. Mercedes GP 109
5. Reno 89
6. Fors Indija 43

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

1 d

U fokusu

Vidi sve