Nova vest
Auto-moto

Sreda, 23.06.2010.

16:27

Pireli menja Bridžston od 2011.

Kompanija Pireli od naredne sezone biće jedini snabdevač pneumatika svih timova u šampionatu Formule 1, objavio je Svetski savez za auto-moto sport.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Pireli će tako zameniti Bridžston, koji je još prošle godine najavio da će na kraju ove sezone napustiti šampionatu.

Od početka konkursa Pireli je bio favorit za zamenu Bridžstona, ali se, ipak, čekalo na zvaničnu potvrdu Saveta u okviru Svetske automobilske federacije (FIA).

Pireli je izabran za jedinog snabdevača pneumatika za šampionat Formule 1 za period od tri godine, počevši od 2011”, kaže se u saopštenju FIA, “Kao jedini proizvođač pneumatika u šampionatu on će morati striktno da poštuje sportske i tehničke propise koje je odredila FIA”.

Mislilo se da je glavni konkurent Pireliju, koji je poslednji put bio u Formuli 1 1991. godine, u borbi da zameni Bridžston bio Mišelin, ali je otkriveno da se francuska kompanija nije zvanično ni prijavila na konkurs.

Pored odluke o imenovanju Pirelija za jedinog snabdevača pneumatika Svetski savet za auto-moto sport je doneo još nekoliko odluka među kojima su pokretni delovi na bolidima, kao i povratak pravila od 107% tokom kvalifikacija:

Od naredne sezone vozači će na bolidima moći da imaju određene pokretljive delove na bolidu, koje će moći da pomere dva kruga posle starta trke. Ipak, taj sistem će biti kontrolisan putem elektronike i moći će da se pokrene samo kada vozač ima manje od sekunde zaostatka u odnosu na onog ispred sebe na određenim delovima staze tokom trke, dok će moći da se koristi sve vreme na treninzima i kvalifikacijama.

Uz to, sledeće godine će biti vraćeno pravilo po kojima vozačima koji tokom kvalifikacija zabeleže sporije vreme od 107% najbržeg u prvom delu neće biti dozvoljeno da učestvuju na trkama. Ipak, u posebnim okolnostima, ako vozač ostvari solidno vreme tokom treninga to neće biti primenljivano.

Pojedina pravila koje je Svetski savet za auto-moto sport doneo stupiće na snagu odmah, kao što je ono po kojem nije dozvoljeno preticanje kada je “sejfti kar” na stazi u poslednjem krugu trke, i da vozači ne smeju da ostanu bez goriva pre nego što se vrate u boks posle kvalifikacija, ili će biti kažnjeni.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se predstojećeg vikenda trkom za Veliku nagradu Evrope na ulicama Valensije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve