Nova vest
Auto-moto

Utorak, 01.06.2010.

20:06

Red Bul i dalje u centru pažnje

Iako su od trke za Veliku nagradu Turske prošla dva dana još uvek se mnogo priča o incidentu dvojca Red Bula – Marka Vebera i Sebastijana Fetela.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Njih dvojica su držali vođstvo u Istanbulu kada je Nemac krenuo da pretiče timskog kolegu, a potom i sebe i Vebera izbacio sa staze.

Australijanac je, za razliku od Fetela, uspeo da se vrati u trku i dođe do trećeg mesta, a posle trke izgledalo je kao da u timu svi u njega upiru prst.

Ipak, prvi čovek ekipe Kristijan Horner je malo razjasnio situaciju koja se desila u 40. krugu sedme trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

U Turskoj smo imali jedinstvenu situaciju pošto je razlika između prve četvorice bila ukupno dve sekunde, dok je Mark vodio sve vreme do tog 40. kruga. Ta trka je bila najbrža od svih ove sezone i sva četvorica vozača su jedan drugog pritiskali. U 38. krugu Mark se prebacio u program štednje goriva, dok je Sebastijan uspeo da sačuva više goriva i zbog toga je bio brži u nadolazećim krugovima“, rekao je Horner.

Sebastijan je tada uspeo da se potpuno približi Marku, dok je trpeo pritisak od strane Hamiltona iza. Pošto je video priliku Sebastijan je krenuo sa unutrašnje strane da pretekne Marka, koji je zauzeo defanzivnu poziciju, na koju i ima pravo. Kada je Sebastijan bio za tri četvrtine bolida ispred krenuo je udesno, dok je Mark držao svoju poziciju i došlo je do kontakta i tim je ostao bez dvostruke pobede. U svakom slučaju, obojica je trebalo da ostave jedan drugom malo prostora“, dodao je Horner.

Horner, ipak, nije istakao koga smatra odgovornim za incident.

Od naših vozača očekujemo da kao timske kolege pokažu poštovanje jedan prema drugom i da ostave dovoljno prostora za onog drugog na stazi. Nažalost, nijedan od njih to nije uradio u nedelju i zato je došlo do incidenta. Njih dvojica su prethodno timu doneli šest dvostrukih trijumfa i bilo je borbe između njih, ali su se tada pridržavali ovog prethodno rečenog“, istakao je šef Red Bula.

Do trke u Turskoj Veber i Fetel su izgledali kao najskladnije timske kolege u šampionatu, a incident u Istanbulu je to promenio. Ipak, Horner se nada da će se sve vratiti u normalu i najavljuje razgovor sa obojicom pre nego odlaska u Kanadu na narednu trku.

Imamo jak tim i sešćemo i otvoreno razgovarati sa vozačima da bismo svi naučili nešto iz toga što se desilo i da bismo izbegli takve situacije u budućnosti. Jedna od jačih strana Red Bula je timski duh i on je ujedno zaslužan za sve što smo postigli ove sezone. Naši vozači su veoma inteligentne ličnosti i ovo pitanje ćemo razrešiti pred Veliku nagradu Kanade“, naglasio je Horner.

Prvi čovek austrijske ekipe je istakao i da je vlasnik tima Ditrih Matešić razgovarao sa Veberom i Fetelom i izneo je svoje viđenje situacije.

Ditrih je razgovarao sa obojicom posle incidenta. Uvek je obojicu podržavao podjednako i incident je sumirao rečima da se takve stvari dešavaju, ali da ne bi trebalo da pričamo o prošlosti, već da se koncentrišemo na budućnost. Činjenica je mi nemamo samo najbrži bolid, već dvojicu najboljih i najbržih vozača“, istakao je Horner.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se 13. juna trkom za Veliku nagradu Kanade na stazi „Žil Vilnev“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve