Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 30.05.2010.

15:32

Trijumf Hamiltona u Turskoj

Britanac Luis Hamilton pobednik je sedme trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velike nagrade Turske.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Vozač Meklarena je do prvog trijumfa ove sezone, a 12. u karijeri, došao na stazi „Istanbul park“, u vremenu od 1:28.47.620 sata, ispred timskog kolege Džensona Batona.

Na treći stepenik pobedničkog postolja posle veoma uzbudljive trke u Turskoj popeo se vozač Red Bula Mark Veber koji je tako uspeo da zadrži vođstvo u generalnom plasmanu, ispred Batona.

Za razliku od prethodnih trka u Turskoj ovogodišnje izdanje na stazi "Istanbul park" je bilo veoma uzbudljivo, a pored dvosturke pobede Meklarena obeležio ju je i incident između Vebera i njegovog timskog kolege Sebastijana Fetela u 41. krugu . U pokušaju da pretekne Australijanca, koji se od starta nalazio u vođstvu, Fetel je sa staze izbacio i sebe i njega, ali je Veber bio taj koji je jedini uspeo da se vrati na stazu, a potom i dođe do podijuma.

Iza najbolje trojice našli su se vozači Mercedesa Mihael Šumaher i Niko Rozberg, Robert Kubica u Renou, dvojica vozača Ferarija, ekipe koja je u Turskoj proslavila jubilarnu 800. trku u Formuli 1, Felipe Masa i Fernando Alonso. Prvu desetoricu kompletirali su Adrian Zutil u bolidu Fors Indije i Kamui Kobajaši, koji je Zauberu doneo prvi bod od početka sezone.

Od starta je poveo Veber ispred Fetela, Hamiltona, Šumahera i Batona, ali su se vozači Meklarena već do prvog kruga vratili na pozicije sa kojih su i startovali. Potom su sledili Rozberg, Kubica, Masa i drugi vozač Renoa Vitalij Petrov, a jedini incident posle starta bio je kontakt između vozača ekipe Toro Roso Sebastijan Buemi i Nika Hilkenberga u Vilijamsu posle kojeg su obojica morala u boks, ali su uspeli da se vrate na stazu.

Iz kruga u krug Hamilton je uspeo da ostane tik iza Vebera dok su se njih dvojica odvojili od svojih timskih kolega. Od prve četvorice Fetel je prvi otišao u boks i to u 15. krugu, dok tada Hamilton uprkos pokušajima nije našao način da pretekne Australijanca, pa su njih dvojica u istom trenutku, na početku 16. kruga otišli na zamenu pneumatika.Iz kruga u krug Hamilton je uspeo da ostane tik iza Vebera dok su se njih dvojica odvojili od svojih timskih kolega. Od prve četvorice Fetel je prvi otišao u boks i to u 15. krugu, dok tada Hamilton uprkos pokušajima nije našao način da pretekne Australijanca, pa su njih dvojica u istom trenutku, na početku 16. kruga otišli na zamenu pneumatika.

Veber je bio taj koji je prvi izašao iz boksa, a između njega i Hamiltona se umetnuo Fetel, pošto su mehaničari Meklarena morali da sačekaju da Australijanac prođe pre nego što su pustili svog vozača da se vrati na stazu. Krug posle njih svi vozači koji su bili pri vrhu su završili sa redovnim odlascima u boks i tada je poredak bio: Veber, Fetel, Hamilton, Baton, Šumaher, Rozberg, Kubica, Masa, Petrov i Alonso, koji je startovao kao 12.

Odmah potom Hamilton je krenuo sa napadima na Fetela, ali nikako nije uspeo da se nađe ispred njega, dok je Baton počeo da mu se približava. Tada je do timova već došla informacija da bi kiša uskoro trebalo da počne da pada, ali pre nego što se to desilo viđeno je prvo odustajanje na trci pošto se pored staze parkirao vozač Lotusa Jarno Truli. Ubrzo je trka bila gotova i za njegovog timskog kolegu Heikija Kovalainena, koji se parkirao u garaži.

U isčekivanju kiše Fetel se potpuno primakao svom timskom kolegi i kada je krenuo u preticanje došlo je do kontakta i obojica su izleteli sa staze. Mladi Nemac je bio taj koji je izvukao deblji kraj i nije uspeo da nastavi trku, dok se Veber vratio na stazu, ali iza Hamiltona i Batona, koji su bez problema prošli pored dvojica Red Bula i nasledili vođstvo.

Veberu je u udesu stradalo prednje krilo pa je u 43. krugu otišao da ga zameni, ali je uspeo da se na stazu ponovo vrati kao treći. Krug kasnije kiša je napokon krenula da pada, ali manjeg intenziteta pa timovi nisu ništa preduzeli. Dok je kiša još slabo padala u 48. krugu došlo je do velikog okršaja Hamiltona i Batona za vođstvo u kojem su se smenjivali nekoliko puta, ali je mlađi od njih dvojice iz njega izašao kao pobednik.

Hamilton je potom uspeo da se odmakne od timskog kolege, a u tim trenucima je viđeno još odustajanje vozača Ispanja rejsinga Bruna Sene i Karuna Čandoka. Tada je kiša već prestala da pada, a najzanimljivija borba bila je između Alonsa i Petrova, iz koje je Španac izašao kao pobednik, dok je posle kontakta jedini Rus u Formuli 1 na kratko izleteo sa staze, a na kraju je kroz cilj prošao kao 15, a ujedno je izvozao najbrži krug.

I dok je Hamilton proslavljao prvu pobedu ove sezone trku su uspeli da završe, ali bez bodova, i drugi vozač Zaubera Pedro de la Rosa, najmlađi vozač u šampionatu Haime Algersuari, vozač Fors Indije Vitantonio Liuci, Rubens Barikelo u Vilijamsu, Petrov, Buemi, Hilkenberg, kao i dvojac Virdžina Timo Glok i Lukas di Grasi.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Kanade na stazi „Žil Vilnev“ u Montrealu 13. juna.

Rezultati trke za Veliku nagradu Turske:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren 1:28:47.620
2. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 2.645
3. Mark Veber (Australija) Red Bul + 24.285
4. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 31.110
5. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 32.266
6. Robert Kubica (Poljska) Reno + 32.824
7. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 36.635
8. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 46.544
9. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 49.029
10. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + 1:05.650
11. Pedro de la Rosa (Španija) Zauber + 1:05.944
12. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + 1:07. 800
13. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + jedan krug
14. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + jedan krug
15. Vitalij Petrov (Rusija) Reno + jedan krug
16. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + jedan krug
17. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + jedan krug
18. Timo Glok (Nemačka) Virdžin + dva kruga
19. Lukas di Grasi (Brazil) + tri kruga
odustali:
Karun Čandok (Indija) Ispanja rejsing
Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing
Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul
Heiki Kovalainen (Finska) Lotus
Jarno Truli (Italija) Lotus

Generalni plasman vozača:
1. Mark Veber 93
2. Dženson Baton 88
3. Luis Hamilton 84
4. Fernando Alonso 79
5. Sebastijan Fetel 78
6. Robert Kubica 67

Generalni plasman konstruktora:
1. Meklaren 172
2. Red Bul 171
3. Ferari 146
4. Mercedes GP 100
5. Reno 73
6. Fors Indija 32

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve