Nova vest
Auto-moto

Petak, 30.04.2010.

22:40

16. godišnjica smrti Aertona Sene

U subotu, 1. maja, navršava se 16 godina od pogibije Aertona Sene, jednog od najboljih vozača u istoriji Formule, ali i sportista svih vremena.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Brazilac, koji je poginuo tokom trke za Veliku nagradu San Marina na stazi „Enco i Dino Ferari“ 1994. godine, je ostavio neizbrisiv trag u svetu auto-moto sporta. O tome govori i podatak da su ga bivši i sadašnji vozači najprestižnijeg šampionata prošle godine proglasili za najboljeg u istoriji.

Sena je u Formuli 1 vozio od 1984. godine do tog 1. maja 1994. godine kao član Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa. Sve tri titule (1988, 1990, 1991) osvojio je u crveno-belom Meklarenu, ali pored toga upamćene su njegove vožnje po kiši, ulicama Monte Karla, kao i dueli sa mnogim legendama Formule 1 potput Najdžela Mensela i Nelsona Pikea, ali posebno sa njegovim najljućim rivalom Alanom Prostom.

Sada, 16. godina kasnije, prezime Sena je ponovo u Formuli 1 zahvaljujući njegovom sestriću Brunu, koji vozi za ekipu Ispanja rejsinga.

Senina smrt je promenila Formulu 1, kao svet sporta, a više o jednom od najboljih vozača u istoriji možete da pročitate u našoj prošlogodišnjoj temi posvećenoj 15. godišnjici događaja u Imoli „Aerton Sena, legenda koja živi“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve