Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 28.03.2010.

11:46

Baton: „Specijalna pobeda“

Posle trijumfa na drugoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Australije, Dženson Baton je rekao da je ta pobeda za njega specijalna.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Britancu je pobeda na stazi „Albert park“ bila prva u bolidu Meklarena, a zanimljivo je da je prvi od šest prošlogodišnjih trijumfa na putu ka tituli ostvario baš u Australiji. „Ova pobeda mi je veoma specijalna. Bilo mi je potrebno malo vremena da se naviknem na bolid, ali je ti bio fantastičan i napravio mi je pravu dobrodošlicu“, istakao je Baton.

Teško je bilo šta reći sada, osećaj je fantastičan i mislim da imam sve više samopouzdanja i nadam se da ćemo ponoviti uspeh na narednoj trci jer je ovaj osećaj predobar“, dodao je Baton.

Vozač Meklarena je do osme pobede u karijeri došao prvenstveno pametnom vožnjom, ali i kockanjem oko odlaska u boks. Baton je istakao da je odluka da već u sedmom krugu ode na zamenu pneumatika bila njegova, a upravo on je i od nje najviše profitirao.

Mislim da je lakše vozačima da osete uslove. Ljudi u timu vide oblake, ali mi osećamo šta će se dalje desiti. Na početku trke nisam imao nikakav balans pa sam pomislio da je vreme za slik pneumatike. Kada sam ušao u boks pomislio sam da sam napravio katastrofalnu grešku jer je tamo bilo mnogo vode, ali sam postepeno došao do brzine i bio sam u mogućnosti da izvozam dobre krugove i preteknem nekoliko vozača. Bila je to odlična odluka i srećan sam što smo tako postupili“, rekao je Britanac.

Drugoplasirani Robert Kubica bio je podjednako srećan ostvarenim rezultatima na svojoj drugoj trci u Renou.

Nažalost, trke u Australiji nisu uvek bile toliko srećne za mene. U poslednje dve godine sam mogao da dođem do podijuma, ali nisam. Da budem iskren, nismo očekivali ovakav rezultat, ali je on koliko za mene toliko za Reno veoma poseban. Vredno smo radili tokom zime i ovo je najbolji mogući rezultat koji smo mogli da ostvarimo na početku sezone. Ipak, moramo da budemo realni, nećemo stalno biti na podijumu, ali moramo da nastavimo u ovom pravcu i kad tad ćemo doći do pravog ritma“, naglasio je Kubica.

Jedini vozač koji je na prve dve trke sezone uspeo oba puta da se nađe na podijumu je Felipe Masa u Ferariju. Brazilac je u Bahreinu bio drugi, a u Australiji se popeo na treći stepenik pobedničkog postolja.

Imao sam dobar start, kojim sam veoma zadovoljan, kao i celom trke koja je bila veoma teška. Do sada je moj najbolji rezultat u Australiji bio šesto mesto, a sada u pogledu ritma ovo nije bila jedna od boljih trka za mene, a takođe sam izgubio nekoliko pozicija prilikom odlaska u boks, ali i na stazi zbog nekoliko grešaka, pa je fantastično što sam ponovo na podijumu. To je bitno za borbu za titulu jer poslednjih godina nikad nisam sakupio ovoliko bodova na početku“, istakao je Masa.

Pored Sebastijana Fetela, koji se u vođstvu nalazio od starta do 26. kruga kada je izleteo sa staze zbog problema sa kočnicama, titulu najnesrećnijeg vozača mogao bi da dobije Luis Hamilton. Britanac je na stazi „Albert park“ bio vozač koji je ubedljivo najviše napadao i imao je priliku za podijum, možda čak i trijumf, ali je na kraju bio šesti zbog loše taktike i kontakta sa Markom Veberom u poslednjim minutima trke.

Vozio sam trku svog života, ali sam nažalost imao lošu strategiju, a uz to je je Veber na kraju izbacio sa staze. Zadovoljan sam poslom koji sam odradio, dao sam sve od sebe i verujem da sam zaslužio bolji rezultat, ali moram da se zadovoljim ovim. Momci u mom timu obično rade odličan posao, ali ova strategija nije bila takva“, rekao je Hamilton.

Naredna trka u šampionatu Formule 1, Velika nagrada Malezije, vozi se već 4. april na stazi „Sepang“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve