Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 04.03.2010.

16:00

Stefan GP ne može u Formulu 1

Svetska automobilska federacija (FIA) u sredu uveče je objavila listu učesnika šampionata Formule 1 za 2010. godinu, a na njoj nema ekipe Stefan GP.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Pojedini srpski mediji u poslednjih nekoliko meseci su pisali da je srpski tim, na čelu sa Zoranom Stefanovićem, vrlo blizu mesta u Formuli 1 zahvaljujući saradnji sa Tojotom. Ipak, tačku na sve to stavilo je vladajuće telo šampionata u sredu, a preneli su vodeći svetski mediji, među kojima je i BBC.

U saopštenju FIA o zvaničnoj listi učesnika šampionata za 2010. godinu Stefan GP se ne pominje, već se samo navodi da će detalji konkursa za popunu mesta, koje je ostalo slobodno kada je USF1 objavio da neće biti spreman za predstojeću sezonu, biti poznat u narednih nekoliko dana.

Samo dan kasnije, u četvrtak, dnevne novine Ekspres iz Kelna, gde je još uvek sedište Tojotinog tima, objavile su da su garancije tima, odnosno kompanije AMCO, iza koje stoji Stefanović, bile pod znakom pitanja.

Prema pisanju Ekspresa Tojoti je pre dogovora sa ekipom Stefan GP rečeno da je kompanija AMCO uključena u usavršavanje vojne i svemirske tehnologije i da je sarađivala sa nemačkim snagama odbrane na konstrukciji bespilotnih letelica i da je pomogla lansiranje rakete Evropske svemirske agencije Arijen 5 u orbitu.

Posle konsultacija sa proizvođačima sistema na bespilotnimin letelicama KZO i LUNA možemo da potvrdimo da u proizvodima nemačkih snaga odbrane nema tehnologije kompanije AMCO“, rekao je portparol nemačkih snaga odbrane.

U Ekspresu se, takođe, navodi da proizvođači Rajnmetal i Šrik nisu upoznati sa tim da AMCO proizvodi vojnu tehnologiju i da razmišljaju o pokretanju pravnog postupka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve