Nova vest
Auto-moto

Utorak, 02.02.2010.

12:35

Timovi u F1 ponovo menjaju pravila

Timovi u Formuli 1 postigli su dogovor oko promene sistema bodovanja, pravila o pneumaticima, i zabrane dvospratnih difuzora od 2011. goidne.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Svetska automobilska federacija (FIA) već je odobrila novi sistem po kojem bi bodovi bili raspoređeni: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1. Komisija Formule 1, koju čine timovi i većinski vlasnici, usaglasila je promene sportskih i tehničkih propisa u ponedeljak, i oni treba da se nađu pred Svetskim savetom za auto-moto sport. Savet bi trebalo da donese odluku u roku od 48 sati.

Pravila o pneumaticima trebalo bi da budu promenjena tako da svi vozači koji se u kvalifikacijama probiju do poslednje runde narednog dana moraju da startuju trku sa istim pneumaticima. Prema rečima čelnika timova to će dodati još jedan element strategije trci.

Takođe, broj setova pneumatika za suvo vreme za svaki tim će biti smanjen sa 14 na 11, a uz to će timovi morati da vrate jedan set pre početka drugog slobodnog treninga, koji se vozi petkom, i dva pre starta trećeg, koji je na programu subotom.

Od 2011. godine upotreba dvospratnih difuzora, koji su prošle godine uvedeni na kontroverzan način, biće zabranjena, dok će se dozvoljena visina glavnog difuzora biti smanjena sa 175mm na 125mm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve