Nova vest
Auto-moto

Utorak, 05.01.2010.

15:29

Brijatoreu ukinuta suspenzija

Francuski sud doneo je odluku da se Flaviju Brijatoreu ukine doživotna suspenzija iz Formule 1 koju mu je izrekla Svetska automobilska federacija.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Bivši prvi čovek Renoa je u septembu kažnjen od strane FIA i zabranjen mu je rad u Formuli 1, kao i prisutvo svim takmičenjima koja se održavaju pod okriljem te organizacije. Italijan je dobio kaznu zbog navodne umešanosti u nameštanje trke za Veliku nagradu Singapura 2008. godine kada je Nelson Pike junior udario u zid da bi pomogao Fernandu Alonsu da pobedi.

Presuda koja je doneta mi vraća dostojanstvo i slobodu koje su neki ljudi želeli da mi oduzmem. Uzeću malo vremena da uživam u ovim momentima sreće posle teškog perioda. Što se tiče mog mogućeg povratka u Formulu 1 biće vremena da pričamo i o tome“, rekao je Brijatore u saopštenju.

FIA je u septembru ekipu Renoa kaznila dvogodišnjom uslovnom suspenzijom, dok je pored Brijatorea kažnjen i šef inženjera Pat Simonds, kojem je zabranjen rad u Formuli 1 na pet godina. Italijan je potom podneo žalbu na odluku FIA sudu u Francuskoj, a saslušanje je održano krajem novembra, dok je uspešan ishod njegove žalbe objavljen u utorak.

"Sud je odlučio da je kazna koju je dobio Flavio Brijatore nelegalna", rekao je sudija suda u Parizu, koji je dodao i da je FIA dužna da isplati Brijatoreu 15.000 evra kao kompenzaciju.

FIA je objavila da odluka suda ne znači da navodi vladajućeg tela Formule 1 da je Brijatore bio umešan u nameštanje trke, kao i da će podneti žalbu.

Brijatore je u svojoj žalbi izneo tvrdnje da je dobio tako oštru kaznu jer je bivši predsednik FIA Maks Mozli, kojeg je u oktobru na toj funkciji nasledio Žan Tod, bio 'zaslepljen velikom željom za ličnom osvetom'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve