Nova vest
Auto-moto

Sreda, 16.12.2009.

15:08

Reno ostaje u Formuli 1

Reno će ostati u Formuli 1, nakon dogovora u sredu sa privatnom firmom iz Luksemburga koja će uložiti u francuski tim.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Francuski proizvođač automobila je razmatrao da se povuče iz F1 posle skandala nakon koji je doveo do povlačenja bivšeg prvog čoveka tima, Flavija Brijatorea. Reno je u saopštenju objavio kako će umesto prodaje firmi Ženi Kapital iz Luksemburga, dve kompanije ubuduće raditi zajedno, pod Renoovim imenom i sa Renoovim motorima.

Ni Reno, kao ni Ženi nisu objavili koliki će udeo imati kompanija iz Luksemburga, a spekuliše se da bi to moglo da iznosti i do 80 procenata.

U sezoni 2010. tim će zadržati svoje ime, identitet kao i ključne sastojke koji su doneli uspeh u sezonama 2005 i 2006. Tim će nastaviti da dobija motore od svoje sestrinske kompanije u Viri-Šatiljonu“, stoji u saopštenju Renoa.

Obe kompanije su izjavile kako će ugovor biti zaključen naredne godine.

Renoova reputacija je doživela udarac posle skandala sa udesom, posle kojeg su osiguravajuće kompanije Mutua Madriljenja i ING povukle svoja sponzorstva. Tada se spekulisalo da će Reno slediti Hondu, BMW i Tojotu koji su se povukli iz F1 zbog ekonomske situacije.

Na Velikoj Nagradi Singapura 2008, vozač Reneoa Nelson Pike Junior namerno je slupao svoj bolid da bi pomogao svom kolegi iz tima Fernandu Alonsu, koji je posle toga pobedio na trci.

Žerar Lopez, vlasnik Ženi Kapitala, izjavio je da su restrikcije učinile Formulu 1 atraktivnijom investicijom za nove vlasnike.

Ovaj period je period mogućnosti za Formulu 1, a ne period nesigurnosti Formula 1 je u velikoj meri prisutna na globalnom nivou što može da se iskoriste nove poslovne mogućnosti na tradicionalnim i tržištima u razvoju i postoje veoma interesantni novi prihodi koji tek treba da budu istraženi“, rekao je Lopez.

Ženi namerava da tim bude vođen na modelu ograničenog budžeta, sličnom koji poseduje novi tim, Virdžin Rejsing.

Zajedno sa Renoom, nameravamo da vodimo tim na isti način kao i bilo koju drugu našu investicije“, rekao je izvršni direktor Ženija, Erik Luks.

Reno je takođe objavio da će i naredne sezone snabdevati motorima ekipu Red Bula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve