Nova vest
Auto-moto

Sreda, 18.11.2009.

14:09

Baton zvanično u Meklarenu

Novi šampion Formule 1 Dženson Baton potpisao je ugovor sa Meklarenom i od naredne godine će činiti tandem britanske ekipe sa sunarodnikom Luisom Hamiltonom.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

„S lične strane gledišta, pravo je zadovoljstvo pridružiti se sunarodniku i svetskom šampionu. Luis je ostvario neverovatan uspeh u kratkom vremenskom periodu, on je fantastičan vozač koji zaslužuje poštovanje svakog vozača u Formuli 1. Siguran sam da možemo mnogo toga da naučimo jedan od drugog i radujem se zajedničkom radu“, rekao je Baton.

Mislim da je fantastično što ćemo imati potpuno britansku postavu. Znam da obojica predstavljamo svoju zemlju s puno ponosa i iskreno se nadam da ćemo ispuniti očekivanja cele Velike Britanije, kao i svih navijača Meklarena širom sveta. Ništa mi više ne znači od mogućnosti da predstavljam Britaniju i radujem se tome što ćemo staze širom sveta u narednim godinama obojiti u crveno, belo i plavo“, dodao je Baton.

Batonov dogovor sa Meklarenom znači da će britanska ekipa naredne sezone imati bolid sa brojem 1, a ne Bron GP, kao čiji član je Britanac postao šampion ove godine, a uz to je i pomogao ekipi da dođe do titule u konkurenciji konstruktora.

Uvek je teško doneti odluku i napustiti ekipu, kada ste toliko dugo deo nje. Ali, život se sastoji od izazova, a najvažniji su izazovi koje postavljamo pred sebe. Tako sam ove sezone osvojio titulu kao član ekipe Bron GP i nikada to neću zaboraviti, ali uvek pred sobom imam nove izazove. Zato sam se odlučio da pređem u Meklaren, jedan od najboljih timova u svetu sporta”, istakao je aktuelni šampion.

Lista bivših šampiona koji su titule osvajali u bolidu ekipe samo govori ko je ko u Formuli 1: Emerson Fitipaldi, Džejms Hant, Niki Lauda, Alan Prost, Aerton Sena, Mika Hakinen, i naravno, moj novi klupski kolega, Luis Hamilton. Meklaren sam pratio još kad sam bio mali i neverovatan je osećaj konačno biti deo tima”, dodao je Baton.

Ekipa Bron GP u ponedeljak je postala Mercedes GP pošto je nemački gigant otkupio 75,1 odsto akcija tima, a samim tim umanjio svoj udeo u Mercedesom, sa kojim je bio partner od 1995. godine. Meklaren će u naredne dve godine otkupiti deo akcija koje su još u vlasništvu nemačke kompanije, koja će do 2015. snabdevati motorima ekipu sa sedištem u Vokingu.

Posle povlačenja Honde iz Formule 1 Baton je pristao na smanjenje plate kada je ekipa postala Bron GP, ali je posle osvajanja titule zatražio povećanje. Čelnici ekipe nisu pristali na to, a i posle preuzimanja tima od strane Mercedesa, Baton je dobio isti odgovor, ali je zato dobio ponudu Meklarena.

Batonov novi klupski kolega Hamilton s velikim oduševljenjem je primio vest da će mu se sunarodnik, koji ga je nasledio na mestu šampiona, pridružiti u timu.

Fantastična vest je da je Dženson odlučio da dođe u Meklaren i radujem se radu sa njim. Zajedno sa našim inženjerima ćemo se potruditi da u novu sezonu uđemo sa bolidom dovoljno konkurentnim da u njemu dođemo do titule. Takođe, želim da poželim sve najlepše mom sada već bivšem klupskom kolegi i dobrom prijatelju Heikiju Kovalainenu”, istakao je Hamilton.

Već dugo znam Džensona, dobro se slažemo i obojica želimo da naš tim uspe. Iako ćemo jedan drugog terati da radimo naporno siguran sam da ćemo imati dobar radni odnos. Siguran sam da Dženson već ceni jedinstvenu kulturu tima i specijalnu atmosferu. Mi smo već velika familija i znam da će se Dženson osećati dobrodošlim od prvog dana”, dodao je šampion iz 2008. godine.

Pošto je dogovor Meklarena i Batona ozvaničen ostaje da se vidi ko će biti vozači ekipe Mercedes GP od naredne godine, a kao favoriti za mesta pominju se dvojica Nemaca Niko Rozberg i Nik Hajdfeld.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve