Nova vest
Auto-moto

Sreda, 18.11.2009.

10:18

Raikonen pauzira i vraća se 2011.

Finac Kimi Raikonen pauziraće godinu dana i vratiće se u šampionat Formule 1 2011. godine, najverovatnije kao vozač Red Bula.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Menadžer bivšeg šampiona Stiv Robertson otkrio je takvu odluku, uz objašnjenje da je ona doneta posle propalih pregovora sa Meklarenom. Robertson je naglasio da dogovor sa britanskom ekipom nije postignut zbog neispunjenih finansijskih zahteva.

Opcija za sledeću sezonu u Formuli 1 nam je bila Meklaren, ili ništa. Nismo postigli dogovor sa Meklarenom pa Kimi naredne godine neće voziti u Formuli 1. Već imamo ponude za 2011. godinu, kada će mnoga zanimljiva mesta biti slobodna. U ovom trenutku izgleda da je najizglednija mogućnost Red Bul“, rekao je Robertson.

Kimi je još ranije istakao da želi da vozi, a pauza ne menja ništa u tom pogledu. To znači da Kimi može da nađe slobodno mesto tamo gde može da se bori za pobede i titulu šampiona. Sledeće godine sigurno će voziti neke relije, a možda i trku „24 časa Le Mana“, dodao je Robertson.

Raikonen je vozio za Meklaren od 2002. do 2006. godine, a potom je prešao u Ferari, na mesto Mihaela Šumahera, gde je u prvoj sezoni osvojio titulu. U italijanskoj ekipi ostao je do kraja ovogodišnjeg šampionata, iako je imao ugovor do kraja naredne godine, da bi napravio mesta za dolazak Fernanda Alonsa.

U poslednjih nekoliko dana pojavile su se informacije da će za Meklaren sledeće sezone voziti poslednja dva šampiona Formule 1 Luis Hamilton i Dženson Baton, dok bi boje ekipe Mercedes GP, bivšeg tima Bron GP, branili Nemci Niko Rozberg i Nik Hajdfeld. Ipak, jedino je sigurno da će Hamilton biti vozač Meklarena, dok ostali čekaju zvaničnu potvrdu.

I ranije je bilo slučajeva da su vozači pauzirali po nekoliko godina, a potom se vratili u Formulu 1. Najupečatljivi povratak imao je Alan Prost, koji je pre kraja sezone 1991. godine dobio otkaz u Ferariju, potom presedeo narednu sezonu, a 1993. došao do titule kao vozač Vilijamsa. Austrijanac Niki Lauda se povukao 1979. godine, a u šampionat se vratio tri godine kasnije, a 1984. godine je u Meklarenu osvojio titulu šampiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve