Nova vest
Auto-moto

Sreda, 04.11.2009.

10:43

I Tojota odustala od Formule 1

Japanska Tojota odlučila je da napusti Formulu 1, a kao razlozi navedeni su smanjenje troškova i koncentrisanje na proizvodnju automobila.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Posle odluke Tojote Japan je ostao bez tima u Formuli 1, pošto je pre skoro godinu dana isto učinila i Honda, koja je povlačenje obrazložila identičnim razlozima. Ekipu Hode otkupio je menadžment tima, na čelu sa Rosom Bronom, i ona se ove godine takmičila kao Bron GP i okitila se titulama u konkurenciji vozača i konstruktora.

Predsednik Tojote Akio Tojoda uputio je svim ljubiteljima auto-moto sporta izvinjenje jer ekipa od debija u Formuli 1 2002. godine nije ostvarila nijednu pobedu, iako je imala veliki godišnji budžet, koji se procenjuje na oko 250 miliona evra.

Odluka je bila teška, ali neizbežna. Od prošle godine, zbog globalne ekonomske krize, borili smo se sa pitanjem da li da ostanemo u Formuli 1. Doneli smo odluku da se kompletno povučemo iz Formule 1. Mogu samo da se izvinim mnogobrojnim navijačima Tojote jer nismo postigli rezultate kakve smo želeli“, naglasio je Tojoda.

Pored Tojote i Honde u poslednjih godinu dana još tri japanske kompanije odlučile su da napuste najjače kategorije auto-moto sporta. Subaru i Suzuki su krajem prošle godine odustali od takmičenja u Svetskom reli šampionatu (WRC), dok je Kavasaki prestao sa razvijanjem motora u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata. U ponedeljak je, takođe, Bridžston objavio da posle sledeće sezone neće ekipe snabdevati pneumaticima.

Da je Tojota blizu napuštanja Formule 1 nagovešteno je još u julu, kada je japanska ekipa odustala od organizacije trke za Veliku nagradu Japana na stazi „Fudži“, koja se nalazi u njenom vlasništvu.

Odluka Tojote znači i da su u Formuli 1 ostala samo tri proizvođača – Ferari, Mercedes i Reno. Ona, takođe, znači da će Tojotino mesto zauzeti BMW Zauber, odnosno novi vlasnici ekipe. Kompanija BMW u julu je objavila da napušta Formulu 1 na kraju sezone, a novi vlasnici su dobili status 14. tima, ali im ono nije garantovalo sigurno učešće naredne godine. Ako se ne dogodi još neko napuštanje na startu sledeće sezone trebalo bi da se nađu: Ferari, Meklaren Mercedes, Bron GP, Red Bul, Reno, Toro Roso, Vilijams, Fors Indija, USF1, Menor, Kampos, Lotus i Zauber.

Za Tojotu su u tek završenoj sezoni vozili Italijan Jarno Truli i Timo Glok iz Nemačke, a pošto su obojici ugovori istekli znalo se da će oni naredne godine voziti u nekom drugom timu. Glok je najbliži Renou, dok se Truli dovodi u vezu sa novom ekipom sa starim imenom u Formuli 1 Lotusom. Najviše je sigurno izgubio Kamui Kobajaši, koji je menjao povređenog Gloka na poslednje dve trke ovogodišnjeg šampionata na kojima je sve impresionirao i veruje se da je bio favorit za mesto u Tojoti od sledeće sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve