Nova vest
Auto-moto

Sreda, 30.09.2009.

17:54

Alonso zvanično u Ferariju

Dvostruki svetski šampion Fernando Alonso zameniće Kimija Raikonena u ekipi Ferarija od naredne sezone.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

„Prezadovoljni smo što možemo da poželimo dobrodošlicu u naš tim pobedničkom vozaču, koji je pokazao svoju neverovatnu vrednost osvajanjem dve titule šampiona u dosadašnjem delu karijere“, rekao je šef Ferarija Stefano Domenikali i dodao da je Alonso potpisao trogodišnji ugovor sa italijanskom ekipom.

Fernando je neverovatna ličnost i uradićemo sve što je moguće da njemu i Felipeu damo konkurentan bolid. Uvereni smo da će ova dvojica vozača biti savršen tandem za naš tim. Pored toga, želeo bih da zahvalim Kimiju za sve što je uradio za Ferari“, dodao je Domenikali.

Raikonen je u Ferari došao iz Meklarena na startu 2007. godine i baš u toj sezoni je došao do prve i jedine titule u karijeri, a Finac je naglasio da je želja za raskidom ugovora pre vremena bila obostrana.

Zajedno smo odlučili da raskinemo ugovor godinu dana pre isteka. Žao mi je što napuštam tim u kojem sam proveo tri fantastične godine, pune pobeda. Uspeo sam da postanem šampion 2007. godine, što mi je bio cilj od početka karijere, i uvek ću imati lepe uspomene na period proveden u Ferariju“, rekao je Raikonen.

Masa, koji je prošle godine bio vicešampion, će se u Formulu 1 vratiti sledeće godine, pošto se i dalje oporavlja od teških povreda glave koje je zadobio tokom kvalifikacija za Veliku nagradu Mađarske. Brazilca će do kraja sezone menjati Đankarlo Fizikela, koji će od naredne godine biti treći i rezervni vozač italijanske ekipe.

28-godišnji Alonso je više od godinu dana bio povezivan sa Ferarijem, a naredne godine će postati drugi Španac koji će biti među glavnim vozačima italijanske ekipe, posle Alfonsa de Portaga, koji je bio član tima 1956. i 1957. godine. Trenutni test vozač Ferarija Mark Žene je takođe Španac, ali on nije vozio za ekipu ni na jednoj trci.

Alonso je u Formuli 1 debitovao 2001. godine kao vozač Minardija u kojem je proveo samo jednu sezonu. Usledio je prelazak u Reno, gde je u prvoj sezoni bio test vozač, ali je već 2003. godine zamenio Džensona Batona u francuskoj ekipi i na trci za Veliku nagradu Mađarske došao do prve pobede u karijeri.

U Renou je ostao do kraja 2006. godine, pošto je te sezone, kao i godinu dana ranije postao svetski šampion. U narednoj sezoni je branio boje Meklaren Mercedesa, ali se zbog nesporazuma sa Luisom Hamiltonom i tada prvim čovekom ekipe Ronom Denisom, u ekipi proveo samo godinu dana. Potom se vratio u Reno, za koji će voziti do kraja ove sezone.

Pošto je ostao bez mesta u Ferariju Raikonen je sve bliže povratku u Meklaren, za koji je vozio od 2002. do 2006. godine, a to je potvrdio i prvi čovek Mercedesa Norbert Haug koji je rekao da tim neće imati problema ako u svojim redovima bude imao velike zvezde, upravo misleći na Finca i Hamiltona, koji je prošle sezone ekipi doneo prvu titulu šampiona posle 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve