Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 21.09.2009.

14:29

Reno kažnjen uslovnom suspenzijom

Ekipa Renoa kažnjena je uslovnom suspenzijom iz šampionata Formule 1 zbog nameštanja trke, odlučeno je posle saslušanja u Parizu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vladajuće telo Formule 1 Svetska automobilska federacija (FIA) objasnila je da će kazna biti uslovna do kraja sezone 2011. godine i da će biti aktivirana ako francuska ekipa napravi sličan prekršaj do tada. Bivšem šefu Renoa Flaviju Briatoreu je, takođe, doživotno zabranjen rad u Formuli 1, dok je Pet Simonds suspendovan na pet godina.

Briatoreu je, takođe, zabranjeno prisustvo na trkama Formule 1, ali i svih takmičenja koji se održavaju pod okriljem FIA, a pored toga neće više smeti da bude menadžer vozačima koji se takmiče u šampionatu. Pored Alonsa i Romana Grožana, dvojica vozača Renoa, Briatore je do sada bio menadžer Marka Vebera, vozača Red Bula, i Heikija Kovalainena, člana Meklaren Mercedesa, a prema odluci FIA Veberu i Kovalainenu neće biti obnovljene super licence ukoliko im Italijan tada bude menadžer.

Reno je kažnjen zbog skandala na trci za veliku nagradu Singapura prošle godine koji je izašao na videlo tek u avgustu kada je francuska ekipa otpustila Nelsona Pikea juniora. Mladi Brazilac je potom vladajućem telu Formule 1 dao informacije po kojima su mu sada već bivši čelnici ekipe Flavio Briatore i Pet Simonds naložili da udari u zid u 17. krivini staze u Singapuru i tako pomogne Fernandu Alonsu, koji je potom došao do trijumfa.

U saopštenju FIA se, takođe, kaže da je pri donošenju odluke uzeto u obzir izvinjenje francuske ekipe, kao i činjenicu da su Britatore i Simonds napustili tim, i zaključila je da je utvrđeno da su samo njih dvojica i Pike bili umešani u skandal, dok Alonso nije imao nikako saznanje o zaveri. Saslušanju u Parizu prisustvovali su i Alonso i Pike, dok su Briatore i Simonds izostali.

Francuska ekipa je prvobitno demantovala navode Pikea juniora, ali je potom prošle nedelje objavila da ne osporava optužbe FIA, kao i da su Briatore i Simonds napustili ekipu. Posle odlaska Britanorea sa mesta prvog čoveka Renoa kao glavni kandidat da ga zameni pominje se legenda Formule 1, četvorostruki šampion, Alan Prost. Pored Francuza prema medijima među kandidatima su i Frederik Vasur, prvi čovek ART tima u GP2 seriji, bivši šefovi ekipa u Formuli 1 Dejvid Ričards i Kreg Polok, kao Olivije Kvesnel, prvi čovek ekipe Sitroena u Svetskom reli šampionatu (WRC).

Naredna trka u šampionatu je upravo trka za Veliku nagradu Singapura, koja će biti druga noćna u istoriji Formule 1, i ona se vozi u nedelju, 27. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve