Nova vest
Auto-moto

Sreda, 16.09.2009.

14:10

Reno priznao nameštanje trke

Dosadašnji prvi čovek Renoa Flavio Briatore i izvršni direktor ekipe Pet Simonds podneli su ostavke zbog optužbi za nameštanje trke, koje tim ne osporava.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Reno, koji se posle optužbi bivšeg vozača Nelsona Pikea juniora da je od njega traženo da udari u zid tokom prošlogodišnje trke za Veliku nagradu Singapura, našao pod istragom Svetske automobilske federacije (FIA), sledećeg ponedeljka će se izaći pred sud FIA zbog nameštanja, iako su ga priznali neosporavanjem optužbi.

Incident koji se našao pod istragom se dogodio na prvoj noćnoj trci u istoriji Formule 1, krajem septembra prošle godine, kada je zbog udesa mladog Brazilca na stazu izašao „sejfti kar“, a na trci je na kraju trijumfovao njegov tadašnji klupski kolega Fernando Alonso.

Pike junior, koji je početkom avgusta dobio otkaz u Renou zbog loših rezultata, je potom zajedno sa svojim ocem Nelsonom Pikeom, bivšim trostukim šampionom, optužio Reno, tačnije Briatorea i Simondsa, da su mu na sastanku pre trke, koja je vožena na ulicama Ingapura, naredili da udari u zid u 17. krivini da bi pomogao ekipi, ali i da bi zaslužio novi ugovor.

Prema nekim medijima, Simondsu je FIA ponudila imunitet, koji je već mladi Pike dobio svojim dvedočenjem, u zamenu za informacije šta se tačno dogodilo u Singapuru.

Reno ne osporava optužbe FIA povodom dešavanja na trci za Veliku nagradu Singapura 2008. godine. Takođe, želimo da naglasimo da su direktor tima Flavio Briatore, kao i izvršni direktor Pet Simonds, napustili tim. Pre saslušanja pred Svetskim savetom za auto-moto sport FIA Reno, koje je zakazano za 21. septembar u Parizu, tim neće davati nikakve izjave, ni saopštenja“, kaže se u saopštenju Renoa.

Pre podnošenja ostavki Briatore, Simonds i Reno su optužili i mlađeg i starijeg Pikea za ucenu i objavili su da su pokrenuli pravni proces protiv njih dvojice.

Reno će se sledećeg ponedeljka naći pred sudom FIA, pošto su optužbe podnete protiv celog tima, a ne individualno, a ukoliko francuska ekipa bude optužena krivom, mogla bi da bude izbačena iz šampionata Formule 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve