Nova vest
Auto-moto

Utorak, 15.09.2009.

11:07

Lotus se vraća u F1, prodat BMW

Svetska automobilska federacija (FIA) odlučila je da će 13. tim u šampionatu Formule 1 od naredne sezone biti Lotus.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Višestruki šampioni Formule 1 će tako zameniti BMW Zauber, pošto je nemačka kompanije krajem jula objavila da se povlači iz šampionata na kraju sezone. FIA je saopštila da je dobila veoma impresivnu prijavu BMW Zaubera, ali da nije sigurna za budućnost tima u pogledu vlasnika, pa mu je dodelila "14. mesto" u šampionatu, što znači da će moći da uđe ponovo u šampionat ako neko mesto bude slobodno.

BMW Zauber je nešto kasnije objavio da je ekipa prodata švajcarskom investitoru Kvadbaku, koji zastupa interese kompanija sa Bliskog Istoka i iz Evrope, i koja je u julu kupila engleski fudbalski klub Nots Kaunti. Švajcarski investitori su posle dogovora sa nemačkom kompanijom postali vlasnici 80 odsto akcija ekipe, dok je ostalih 20 i dalje u posedu bivšeg vlasnika Petera Zaubera.

U svom saopštenju FIA je, ipak, napomenula da će pokušati da u dogovoru sa ostalim timovima poveća broj timova na 14, a samim tim i broj vozača na 28, za narednu sezonu. Uz Lotus i BMW Zauber u konkurenciji za 13. mesto u šampionatu od naredne godine bio je i španski tim Epsilon Euskadi.

Lotus je u Formuli 1 debitovao na trci za Veliku nagradu Monaka 1958. godine, a do prve pobede je došao 1960. godine kada je Stirling Mos trijumfovao upravo na ulicama Monte Karla dve godine kasnije. Vozači britanske ekipe su do 1994. godine i trke za Veliku nagradu Australije, kada je Lotus napustio šampionat, vozili na ukupno 489 trka, a na 73 su došli do trijumfa, a čak 102 puta su startovali sa pol pozicije.

Za 37 godina, tokom kojih se ekipa takmičila u Formuli 1, Lotus je osvojio sedam šampionskih titula u konkurenciji konstruktora, i šest u konkurenciji vozača, do kojih su došli Džim Klark (1963, 1965), Grejem Hil (1968), Johen Rindt (1970), Emerson Fitipaldi (1972) i Mario Andreti (1978). Pored pomenute petorice vozača tokom karijera za legendarni tim su vozili i Najdžel Mensel, Aerton Sena, Nelson Pike i Mika Hakinen, koji su svi kasnije postali šampioni Formule 1.

Pored Lotusa naredne godine će se sadašnjim timovima u šampionatu pridružiti i USF1, Menor Gran Pri i Kampos Meta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve