Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 23.08.2009.

15:40

Trijumf Barikela u Valensiji

Vozač ekipe Bron GP Rubens Barikelo pobednik je 11. trke u sezoni šampionata Formule 1, Velike nagrade Evrope, koja je vožena ulicama Valensije.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Brazilac je do prve pobede u sezoni, a desete u karijeri, ujedno prve posle Velike nagrade Kine 2004. godine, došao u vremenu od 1:35.51.289 sata, ispred aktuelnog i bivšeg šampiona Luisa Hamiltona u Meklaren Mercedesu i Kimija Raikonena, vozača Ferara. Trijumfom u Valensiji Barikelo je, takođe, doneo Brazilu 100. pobedu u Formuli 1.

Četvrto mesto na 11. trci sezone zauzeo je Heiki Kovalainen u Meklarenu, ispred vozača Vilijamsa Nika Rozberga i dvostrukog šampiona Fernanda Aonsa, dok su do bodova u Valensiji došli i vodeći u generalnom plasmanu šampionata Dženson Baton i vozač ekipe BMW Zauber Robert Kubica.

Od starta je poveo Hamilton, ispred Kovalainena, Barikela, Raikonena, najmlađeg pobednika u istoriji Formule 1 Sebastijana Fetela, Rozberga, Alonsa i Batona i dok na vrhu nije bilo većih promena u odnosu na rezultate kvalifikacija, iza su se desila dva incidenta, tačnije kontakta, s jedne strane između debitanta Romana Grožana i Jarna Trulija, a s druge Sebastijana Buemija i Tima Gloka, pa su svi sem Italijana morali u boks.

Već na kraju prvog kruga Baton je pokušao da pretekne Alonsa, ali je otišao preširoko i isekao šikanu, na šta se Veber, koji je bio iza njega požalio svom timu. U šestom krugu Baton je propustio Australijanca da bi izbegao potencijalnu kaznu, a za to vreme je Hamilton počeo da niže najbrže krugove.

U 16. krugu Hamilton je prvi otišao na zamenu pneumatika i dolivanje goriva, i na stazu se vratio kao sedmi, iza Alonsa, a tik ispred Vebera. Odmah iza aktuelnog šampiona u boks je otišao Fetel, čiji je tim imao problema prilikom dolivanja goriva pa je mladi Nemac već u narednom krugu morao da se vrati u boks.

Krug posle Hamiltona u boks je otišao i njegov klupski kolega, dok je Barikelo učinio tri kruga kasnije što mu je omogućilo da pretekne Finca i dođe do druge pozicije, dok drugih većih promena u plasmanu nije bilo. Kada su gotovo svi vozači otišli na prvu redovnu zamenu pneumatika i dolivanje goriva, u 23. krugu poredak je bio: Hamilton, Barikelo, Kovalainen, Raikonen, Rozberg, Alonso, Veber, Fizikela, Baton, Nakađima, dok su vozač Fors Indije i Japanac imali taktiku od jednog zaustavljanja, koji su odradili osam krugova kasnije.

U 24. krugu viđeno je prvo odustajanje kada se Fetel parkirao pored staze zbog kvara na motoru, drugog tokom vikenda u Valensiji, pošto mu se isto dogodilo i u subotu, tokom slobodnog treninga. Posle nekoliko nezanimljivih krugova u 29. krugu su debitant Grožan i povratnik Luka Badoer otišli zajedno u boks i iako je Italijan prvi odradio svoj posao malo se zaneo i propustio Francuza, a potom je i prešao preko linije prilikom izlaska zbog čega je kasnije dobio kaznu „prođi kroz“.

Baton je potom počeo sa sustiže Vebera, i dobio je naređenje od tima da pokuša da ga pretekne što su čuli ljudi u Red Bulu i upozorili Australijanca. Do tada je Hamilton vodio i održavao prednost u odnosu na Barikela, ali je ono ugroženo kada su ga mehaničari nespremno dočekali u boksu, gde je izgubio dragoceno vreme i omogućio Barikelu da preuzme vođstvo posle svog odlaska u boks, koje je zadržao do samog cilja.

Prilikom drugih odlazaka u boks nije bilo većih uzbuđenja sem što je Baton uspeo da izađe ispred Vebera, koji mu je do trke u Valensiji bio najveći konkurent u borbi za titulu, barem kada se gledaju bodovi. Drugo odustajanje viđeno je 13 krugova pre kraja kada je Buemi izleteo sa staze zbog problema sa kočnicama, dok je kasnije Nakađimi pukla guma i Japanac je uspeo da dođe do boksa, ali je morao da odustane.

Posle nekoliko trka na kojima su dominirali ili Red Bul ili Meklaren Bron GP se vratio u velikom stilu, a Barikelo je izvozao trku bez greške i zasluženo svojoj ekipi doneo sedmi trijumf ove sezone. Ipak, Baton, koji je timu doneo preostalih šest trijumfa se skoro nije ni video, ali je ipak uspeo da dođe do bodova.

S druge strane Red Bul je imao vikend za zaborav, bez ijednog boda, ali i velikim brojem kvarova, dok je Meklaren, tačnije Hamilton, imao dobru trku, ali i pobedu u rukama do greške mehaničara u boksu, dok se Kovalainen i pored dobre startne pozicije nije dobro snašao, ali je ipak došao do dobrog plasmana.

Ferari je ponovo bio na podijumu, zahvaljujući Raikonenu, koji je odradio sve što je mogao, dok je Badoer priča za sebe i u italijanskoj ekipi će se sigurno zapitati da li su pravilno postupili kada su odlučili da on zameni povređenog Felipea Masu, posle odustajanja Mihaela Šumaha.

Dobar rezultat ostvario je i Rozberg, koji vredno prikuplja bodove i nalazi se na petom mestu u generalnom plasmanu, dok je miljenik domaćih navijača Alonso takođe bio solidan, kao i Kubica.

Korak napred u odnosu na prethodne trke napravila je Fors Indija, i do kraja sezone bi realno mogla da dođe do prvih bodova u Formuli 1, dok su trku za zaborav imali Tojota i Toro Roso, pošto nijednog trenutka nisu uspeli da priprete i da se približe prvoj desetorici. Solidan debi imao je Grožan, ali od njega dobre rezultate tek treba očekivati.

Posle 11 trka u vođstvu u generalnom plasmanu se nalazi Baton sa 72 boda, 18 više od Barikela, dok je Veber treći sa 51,5 bodom. U konkurenciji konstruktora Bron GP je prvi sa 126 bodova, drugi je Red Bul sa 98,5, a treći Ferari sa 46.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već narednog vikenda pošto se sledeća trka, Velika nagrada Belgije, vozi 30. avgusta na stazi „Spa Frankošamp“.

Rezultati trke za Veliku nagradu Evrope:
1. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP 1:35:51.289
2. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren Mercedes + 2.358
3. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 15.994
4. Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren Mercedes + 20.032
5. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + 20.870
6. Fernando Alonso (Španija) Reno + 27.744
7. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP + 34.913
8. Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber + 36.667
9. Mark Veber (Australija) Red Bul + 44.910
10. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 47.935
11. Nik Hajdfeld (Nemačka) BWM Zauber + 48.822
12. Đankarlo Fizikela (Italija) Fors Indija + 1:03.614
13. Jarno Truli (Italija) Tojota + 1:04.527
14. Timo Glok (Nemačka) Tojota + 1:26.519
15. Roman Grožan (Francuska) Reno + 1:31.77
16. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
17. Luka Badoer (Italija) Ferari + jedan krug
odustali:
Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso
Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 72
2. Rubens Barikelo 54
3. Mark Veber 51,5
4. Sebastijan Fetel 47
5. Niko Rozberg 29,5
6. Luis Hamiltin 27

Generalni plasman konstruktora:
1. Bron GP 126
2. Red Bul 98,5
3. Ferari 46
4. Meklaren Mercedes 41
5. Tojota 38,5
6. Vilijams 29,5

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve