Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 07.06.2009.

15:33

Baton nezaustavljiv i u Turskoj

Britanac Dženson Baton nastavio je dominaciju u šampionatu Formule 1 šestom pobedom u sezoni na sedmoj trci, Velikoj nagradi Turske.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Vozač ekipe Bron GP je do trijumfa na stazi "Istanbul park" došao u vremenu od 1:26:24.848 sata, ispred dvojice vozača Red Bula Marka Vebera i Sebastijana Fetela i tako postao 11. vozač u istoriji Formule 1 koji je uspeo da pobedi na četiri ili više uzastopnih trka, a pobedu je proslavio uz reči upućene timu "Hvala vam, napravili ste mi čudovište od bolida. Vi ste legende".

Četvrto mesto u Turskoj zauzeo je Jarno Truli u Tojoti, ispred vozača Vilijamsa Nika Rozberga, dok su do bodova u Turskoj došli i Felipe Masa u Ferariju, vozač ekipe BMW Zauber Robert Kubica, i to prvi put ove sezone, i Timo Glok u Tojoti.

Fetel je sigurno startovao sa pol pozicije i uspeo je da zadrži vođstvo posle prve krivine ispred Batona, Trulija, Vebera, Mase i Kimija Raikonena, dok je drugi vozač ekipe Bron GP Rubens Barikelo, koji je bio treći na startu, pao na tek 13. poziciju zbog problema sa menjačem kada je označen start. Ipak, Fetel nije dugo zadržao prvo mesto jer je u krivini "Devet" napravio grešku i na kratko izleteo sa staze, što je Baton iskoristio i uspeo da ostvari osetniju prednost.

Već u drugom krugu Veber je uspeo da pretekne Trulija za treće mesto, dok se u isto vreme Niko Roberg probio do pete pozicije, tik iza Australijanca i vozača Tojote. Već u petom krugu viđeno je prvo odustajanje kada se vozač Fors Indije Đankarlo Fizikela parkirao u boksu.

Posle lošeg starta Barikelo je krenuo sa agresivnijom vožnjom i nekoliko krugova je proveo u poteri za Heikijem Kovalainenom u Meklaren Mercedesu, a potom i u borbi sa Fincem za 11. mesto, ali je pri pokušaju preticanja precenio sebe i okrenuo se na stazi i pao na 17. mesto iza aktuelnog šampiona Luisa Hamiltona, koga je, bez problema, uspeo da obiđe u desetom krugu.

Dva kruga kasnije Barikela je dočekao znatno teži posao u borbi za 14. mesto sa Adrianom Zutilom u bolidu Fors Indije. Pri pokušaju preticanja došlo je do kontakta vozača ekipe Bron GP i mladog Nemca zbog kojeg je Barikelo već u narednom krugu morao u boks, na zamenu prednjeg spojlera na bolidu, uz redovno dolivanje goriva i promenu pneumatika.

U 15. krugu usledili su redovni odlasci u boks. Prvi je na zamenu pneumatika i dolivanje goriva otišao je Fernando Alonso, u sledećem krugu je isto učinio i Fetel, a vodeći Baton dva kruga kasnije, a posle 20 krugova jedan od malobrojnih koji do tada još nije otišao u boks bio je Hamilton, na 14. mestu. Branilac šampionske title se potom upustio u borbu sa Raikonenom, koji je bio najveći gubitnik posle odlazaka u boks, za 13. poziciju i iz nje je izašao kao pobednik i prvi put ove sezone je jedan vozač Meklarena uspeo pretekne Ferari u trci od starta sezone.

Iz kruga u krug posle prvih odlazaka u boks Fetel je uspeo da sustigne Batona, ali zbog taktike tima već u 29. krugu je otišao po drugi put u boks, a na stazu se vratio kao treći. Usledilo je nekoliko krugova bez akcije, jedini željni borbe na stazi "Istanbul park" bili su Hamilton i Nelson Pike junior u Renou, stari znalci iz GP2 serije u kojoj su se 2006. godine borili za titulu, a obojica su pokazala nekoliko odličnih poteza pri preticanima.

Ako se izuzme Fetel, sa drugim odlascima u boks krenulo se oko 40. kruga, a opet je prvi ušao Alonso. U istom krugu na dolivanje goriva i po nove pneumatike otišao je Rozberg, dok su dvojica najboljeplasiranih Baton i Veber u boks otišli u 43. krugu. Dok je za sve odlazak u boks protekao bez problema, mehaničari Vilijamsa su imali poteškoće da pričvrste prednji levi pneumatik na bolidu Kazukija Nakađime zbog čega je Japanac kasnije ostao bez bodova.

Deset krugova pre kraja Fetel je po treći, i poslednji, put otišao u boks i vratio se kao treći na stazu, iza Batona i Vebera. Iako je uspeo da se približi klupskom kolegi mladi Nemac, najmlađi pobednik u istoriji Formule 1, je morao da se zadovolji trećim stepenikom pobedničkog postolja kada su mu iz boksa poručili da čuva bolid jer je Veber brži od njega. U istom krugu u boks je otišao i Barikelo, ali se parkirao u garaži, jer su u ekipi Bron GP shvatili da ne mogu da dođu do bodova pa su odlučili da sačuvaju kilometražu u njegovom motoru. Zanimljivo je da je Brazilac na prošloj trci, Velikoj nagradi Monaka, postavio novi rekord po broju krugova u Formuli 1, koji je do tada držao njegov bivši klupski kolega u Ferariju Mihael Šumaher. Posle trke u Turskoj broj krugova koje je Barikelo uspeo da završi je 13.989.

Do kraja trke nije bilo uzbuđenja, a pored osvajača bodova Veliku nagradu Turske uspeli su da završe i Raikonen, Alonso, Nik Hajdfeld, Nakađima, Hamilton, Kovalainen, Sebastijan Buemi, Pike, Zutil i Sebastijan Burde.

Pobedom na sedmoj trci sezone Baton je pokazao da je glavni, ako ne i jedini, kandidat za titulu. Do trke u Turskoj izgledalo je da će mu glavni konkurent biti upravo njegov klupski kolega, ali je Barikelo vožnjom u Turskoj, pokazao da je, uprkos tome što je najiskusniji vozač u Formuli 1, daleko od borbe za titulu. Ipak, trka na stazi "Istanbul park" ukazala je da bi pored Fetela, koji je jedini pored Batona ove sezone uspeo da dođe do pobede, jedan od kandidata mogao da bude i drugi vozač Red Bula Veber.

Tojota se, posle dve trke bez ijednog bodova, vratila u Turskoj, a i Truli i Glok su pokazali da mogu da budu konkurentni i obojica su trku završila među osvajačima bodova. Odličan je bio i Rozberg, za nijansu bolji od klupskog kolege Nakađime, koji je svojom vožnjom zaslužio bodove, ali je, zbog greške mehaničara u boksu, ostao bez njih. Dobar je bio vozač BMW Zaubera Kubica, kao i Masa u Ferariju, koji je u porethodne ri godine bio pobednik trke za Veliku nagradu Turske, dok je Raikonen bio solidan, ali je ostao bez bodova.

Vikend za zaborav u Turskoj su imale ekipe Meklaren Mercedesa i Renoa. Britanska ekipa je bez bodova ostala možda još u subotu, posle loših rezultata tokom kvalifikacija, pa su i Hamilton i Kovalainen, završili trku van prve desetorice. S druge strane šampion u konkurenciji konstruktora iz 2005. i 2006. godine ostao zbog loše taktike tokom trke. U isto vreme Toro Roso i Fors Indija su nastavili da se bore na začelju.

Posle sedam trka u generalnom plasmanu ubedljivo vodi Baton sa 61 bodom, 26 više od Barikela, a slede Fetel sa 29 i Veber sa 27,5. Zanimljivo je da je Britanac pred trku u Turskoj imao 51 bod, a isto toliko bodova je uspeo ukupno da sakupi na prvih šest trka u prethodne tri godine. U plasmanu konstruktora Bron GP je na vrhu sa 96 bodova, Red Bul je drugi sa 56,5, a treće mesto zauzima Tojota sa 32,5.

Naredna trka, Velika nagrada Britanije, vozi se 21. juna na stazi "Silverston".

Rezultati trke za Veliku nagradu Turske:
1. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP 1:26:24.848
2. Mark Veber (Australija) Red Bul + 6.714
3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 7.461
4. Jarno Truli (Italija) Tojota + 27.843
5. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + 31.539
6. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 39.996
7. Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber + 46.247
8. Timo Glok (Nemačka) Tojtoa + 46.959
9. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 50.246
10. Fernando Alonso (Španija) Reno + 1:02.420
11. Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber + 1:04.327
12. Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams + 1:06.376
13. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren Mercedes + 1:20.454
14. Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren Mercedes + jedan krug
15. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + jedan krug
16. Nelson Pike junior (Brazil) Reno + jedan krug
17. Adrian Zutil (Nemačaka) Fors Indija + jedan krug
18. Sebastijan Burde (Francuska) Toro Roso + jedan krug
odustali:
Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP
Đankarlo Fizikela (Italija) Fors Indija

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 61
2. Rubens Barikelo 35
3. Sebastijan Fetel 29
4. Mark Veber 27,5
5. Jarno Truli 19,5
6. Timo Glok 13

Generalni plasman konstrukora:
1. Bron GP 96
2. Red Bul 56,5
3. Tojota 32,5
4. Ferari 20
5. Meklaren Mercedes 13
6. Vilijams 11,5

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve