Nova vest
Auto-moto

Petak, 29.05.2009.

16:21

Svi timovi ostaju u Formuli 1

Pretnje timova da će napustiti Formulu 1 nisu obistinjene pošto su se sve ekipe, koje se trenutno takmiče u šampionatu, u petak prijavile za sledeću sezonu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U saopštenju Asocijacije timova Formule 1 (FOTA) kaže se da su svi timovi ispoštovali rok za prijavu koji je odredila Svetska automobilska federacija (FIA) pošto se izašlo u susret pojedininim njihovim zahtevima.

Aktuelni šampion u konkurenciji konstruktora Ferari, kao i bivši šampion Reno, zajedno sa Tojotom, Red Bulom i ekipom Toro Roso su u poslednjih nekoliko nedelja pretili da se neće prijaviti za sledeću sezonu ukoliko se pravila oko ovođenja opcionalnog budžeta od 40 miliona funti ne promene.

FOTA, čiji su se predstavnici tokom vikenda u Monte Karlu sastali sa predsednikom FIA Maksom Mozlije, je pokušavala da nađe rešenje od objavljivanja novih propisa prošlog meseca.

Prema saopštenju FOTA dogovoreno je da svi timovi 12. juna potpišu novi Konkord sporazum sa FIA i prvim čovekom Formule 1 Bernijem Eklstonom, a da će se pravila za sledeću sezonu zasnivati na ovogodišnjim i da će svi prijavljeni timovi moći da se takmiče naredne sezone po istim pravilima.

“Svi timovi unutar FOTA na saradnju sa FIA gledaju sa optimizmom i sa željom da postavimo dobru osnovu za izgradnju uspešne budućnosti Formule 1 i stabilnost”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, napominje se da su se timovi jednoglasno odlučili za drastično smanjenje troškova za takmičenje u šampionatu u naredne tri godine da bi se očuvao takmičarski duh, ali i izazov u isto vreme da bi u Formuli 1 prihvatili nove timove.

Rok za prijavu timova za narednu sezonu ističe u petak, a pored sadašnjih ekipa, koje su sigurni učesnici šampionata za 2010. godinu, prijave za tri nova mesta podneli su i Kampos, Prodrajv i USF1, a u pre isteka roka isto su učinili i Lola, koja je već krajem aprila objavila svoje planove, i Lajtspid, ekipa koja se trenutno takmiči u britanskoj Formuli 3, a među čelnim ljudima tima je Majk Gaskojn, inženjer koji je pre radio između ostalih za Beneton, Tojotu i Fors Indiju. Tu se lista ne završava jer se još nekoliko prijava očekuje pre isteka roka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve