Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 05.01.2009.

22:19

Donington očekuje zeleno svetlo

Čelnici staze „Donington park“ očekuju da će dobiti sve potrebne dozvole za renoviranje u vrednosti od 100 miliona.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Staza „Donington“ naredne godine će biti domaćin Gran Prija Velike Britanije najbržeg cirkusa na svetu prvi put istoriji. Pista je bila domaćin sada već legendarne trke za Veliku nagradu Evrope u Formuli 1 1993. godine, a poslednjih godina na njoj se redovno održavaju trke u Moto GP šampionatu.

Velika Britanija je jedna od dve zemalje u kojoj je od osnivanja Formule 1 1950. godine svake sezone bila vožena trka. Pored Ujedinjenog kraljevstva ta privilegija pripada jedino Italiji. Od 1950. godine Velika nagrada Britanije je bila vožena na stazama Ejntri, Brends Heč i u poslednje vreme Silverston koja će i ove godine biti domaćin najboljim vozačima na svetu.

Donington je organizaciju trke u najbržem cirkusu na svetu dobio prošle godine, kada je potpisan ugovor na deset godina sa Bernijem Eklestonom, i pored zabrinutosti da sadašnja infrastruktura oko staze neće odgovarati standardima Formule 1, ali i da su pristupi stazi loši i da nema dovoljno vremena da se radovi završe na vreme. Ipak, studija koju su pripremili čelnici staze pokazala je da iako će se gužva biti veća i da će se buka oko staze podići za oko 0.2 decibela ali da će finansije moći da pokriju sve nedostatke i da će staza biti spremna na leto 2010. godine.

„Planirano renoviranje pruža brojne ekonomske prilike. Održavanje trke Formule 1 privućiće i gledaoce i investitore. Takođe, novi objekti doprineće otvaranju novih radih mesta za mnogo ljudi u okruženju. Promene na stazi će biti male, ali na nekoliko mesta će morati da budu odrađene u pogledu nivoa buke“, rekao je Mark Alflet, direktor komunalnih usluga u okrugu Južni Derbišir.

Ukoliko planovi budu odobreni prva faza bi trebalo da bude završena do trke 2010. godine i obuvataće proširenje staze, nove boksove i padok, kao i nov medja centar, medicinski centar i klub. Druga faza, koja će biti završena kasnije, uključivaće konstrukciju novih glavnih tribina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve