Nova vest
Auto-moto

Sreda, 26.11.2008.

12:06

Eklston: "Medalje od 2009."

Vlasnik Formule jedan Berni Eklston očekuje da se već sledeće sezone uvede pravilo po kome će se za pobede u trkama dodeljivati medalje.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Po novom pravilu šampion Formule jedan postao bi vozač sa najvećim brojem osvojenih zlatnih medalja, koje će se dobijati za pobedu na svakoj trci. Eklston se nada da će Svetska automobilistička federacija na sastanku sledećeg meseca usvojiti njegov predlog. Tako bi titulu osvojio vozač sa najvećim brojem pobeda u sezoni, a ne sa najvećim brojem osvojenih poena kao do sada.

"Ta promena će se dogoditi. Svi timovi su srećni zbog toga. Razlog zašto se ovo dešava jeste zato što sam sit priča o tome kako nema preticanja na tabeli. Više neće moći da se dogodi da neko može da osvoji šampionat, a da uopšte ne pokuša da pobedi na trci", rekao je Eklston.

Ove sezone šampion sveta postao je vozač Meklarena Luis Hamilton koji je zabeležio pet pobeda i ukupno 98 bodova. Njegov glavni konkurent, Felipe Masa iz Ferarija pobedio je na šest trka ali je u ukupnom plasmanu osvojio jedan bod manje od Britanca.

Ukoliko bi se novi sistem bodovanja primenio retrospektivno, u 58-godišnjem istorijatu šampionata F1 bi imala čak 12 različitih šampiona. Primera radi, Keke Rozberg ne bi osvojio titulu 1982. godine pošto je pobedio na samo jednoj trci.

Na predstojećem sastanku FIA takođe će biti objavljeno da novi oficijelni sponzor F1 biti korejska kompanija "LG Elektroniks".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d