Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 22.07.2007.

16:36

Alonso najbolji u "kišnom haosu"

Izvor: Željko Čačija

Autor:Željko Čačija

Default images

Aktuelni šampion F1 Fernando Alonso pobednik je trke za VN Evrope. Španac je pet krugova pre kraja prestigao Felipea Masu i došao do novog trijumfa u karijeri. Drugo mesto pripalo je Masi, a treće Veberu. Trka na stazi Nirburgring ostaće upamćena po brojnim incidentima, dvadesetomonutnom prekidu i najvećoj provali oblaka još od trke 2001.godine na stazi Sepang u Maleziji.

Deseta trka sezone počela je očekivano, svoje pozicije na čelu sačuvali su vozači Ferarija i Meklarena, Kimi Raikonen i Fernando Alonso, ali je već posle dva kruga počeo neverovatan pljusak. Na istoj, prvoj krivini, zbog velike količine vode izletelo je čak 7 vozača: Baton, Sutil, Spid, Rozberg, Dejvidson, Hamilton i Liuci. Jedini koji se nekako vratio na stazu, bio je Luis Hamilton a trku koja je prekinuta u trećem krugu, u svom debiju u Formuli 1 poveo je Markus Vinkelhok.

Posle restarta iza sigurnosnog automobila, u osmom krugu, lidersku poziciju preuzeo je Felipe Masa, drugo mesto do polovine trke držao je Fernando Alonso, a iza njega bio je Kimi Raikonen. Za Finca je trka završena odustajanjem u 35. krugu, zbog tehničkog problema. Luis Hamilton je, sa prinudno izmenjenom strategijom, vozio vrlo brzo, ali je zaostatak s početka trke ipak bio prevelik, pa prvi put u sezoni nije stigao do bodova. 

Devet krugova pre kraja, kiša je ponovo počela da pada i su svi bili prinuđeni na još jednu izmenu guma, posle čega je Fernando Alonso krenuo maksimalno agresivno, prestigao Masu u krivini "Ford" i time je pitanje pobednika bilo rešeno. Do prvog podijuma u sezoni došao je Mark Veber na Red Bulu, a odličan plasman ostvario je i Vurc, koji je na cilj stigao četvrti.

U generalnom plasmanu i dalje vodi Hamilton sa 70 poena, drugi je Alonso, sada sa samo 2 boda manje, treći Masa sa 59 bodova. Naredna trka vozi se u Mađarskoj na stazi Hungaroring.

Rezultati trke u Nirburgringu:

1. F. Alonso (ŠPA/McLaren) 2:06:26.358
2. F. Massa (BRA/Ferrari) + 8.155
3. M. Webber (AUS/Red Bull) + 1:05.674
4. A. Wurz (AUT/Williams) + 1:05.937
5. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 1:13.656
6. N. Heidfeld (NEM/BMW) + 1:20.298
7. R. Kubica (POL/BMW) + 1:22.415
8. H. Kovalainen (FIN/Renault) + 1 krug
9. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 1 krug
10. G. Fisichella (ITA/Renault) + 1 krug
11. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
12. A. Davidson (VBR/Super Aguri) + 1 krug
13. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug

Nisu završili:
14. K. Räikkönen (FIN/Ferrari)
15. T. Sato (JAP/Super Aguri)
16. R. Schumacher (NEM/Toyota)
17. M. Winkelhock (NEM/Spyker F1)
18. N. Rosberg (NEM/Williams)
19. V. Liuzzi (ITA/Toro Rosso)
20. S. Speed (SAD/Toro Rosso)
21. A. Sutil (NEM/Spyker F1)
22. J. Button (VBR/Honda)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve