Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 26.10.2014.

10:35

WTCC: Borković drugi na Suzuki

Dušan Borković osvojio je drugo mesto na trci u Japanu i tako postao prvi Srbin koji se popeo na pobedničko postolje na Svetskom šampionatu turing automobila.

Izvor: MN

Autor: MN

Default images

Borković je na drugoj trci na Suzuki startovao sa druge pozicije, zauzeo drugo mesto, a prethodno je u prvoj završio na osmom.

Ispred njega bio je Gabrijel Tarkini, a treću poziciju zauzeo je Norbert Mihelis.

Borković u generalnom plasmanu zauzima 14. mesto sa 41 bodom. Na prvom mestu je Lopes sa 422 boda.

Borković je mudro izvezao prvu trku, štedeći se za ono pravo, budući da je na sledećoj startovao sa druge pozicije. Iako je u prvom krugu izgubio jednu poziciju, odličnom vožnjom izbegao je svaki rizik, da bi posle odustajanja Milera skočio na deveto mesto. U poslednjem krugu, Borković uspeva da obiđe Monteira i kao osmi prođe kroz cilj.

Usledila je trka, Borković je sačuvao drugo mesto na startu, ali je već u prvom krugu Mađar Mihelis pokušao da ga obiđe. Došlo je do kontakta, pančevački as odbranio je poziciju i neoštećen ostao na stazi. U preostalih deset krugova nije dozvolio ni promil šanse svojim pratiocima da ga ugroze i suverenom vožnjom završio trku iza legende ovog sporta, Gabrijelea Tarkvinija.

"Bilo je fenomenalno! Pobedio sam jer sam imao ogromnu podršku svoje supruge Andrijane,porodice, tima i svih navijača. Video sam u prvoj trci da mogu da stignem sve, jer sam bio brži od Monteira. Smetao mi je, ali nisam hteo da rizikujem. U drugoj trci sam imao taktiku da ne napinjem gume i da polako pokušam i Tarkvinija da preteknem, ali kada me je Mihelic udario, izgubio sam malo vremena. Srećom sam uspeo da održim drugo mesto, izborim se sa Mihelicom i ostanem bez ostećenja usled te borbe", rekao je Borković posle nastupa u Suzuki.

Zvanično najuspešniji srpski automobilista svih vremena zahvalio se svima koji su bili uz njega u izuzetno teškoj debitantskoj sezoni u FIA WTCC.

"Veliko hvala svima koji su verovali u mene cele sezone, mom timu, mojoj Srbiji, sponzorima, premijeru Vučiću, predsedniku Nikoliću i ostalim čelnicima Srbije, koji shvataju koliko je velika stvar što se srpska zastava vijori u FIA svetskom šampionatu."

Srpski vozač na ovaj način nastavio je fenomenalan niz rezultata na međunarodnoj sceni, pošto je pre dve godine postao evropski šampion na brdskim stazama, a prošle bio treći na Evropskom kupu turing automobila.

Vikend u Suzuki odlučio je i pitanje novog svetskog šampiona, pošto je posle briljantne sezone do titule pobedom u prvoj trci došao Sitroenov vozač Hoze Marija Lopez iz Argentine.

Sezona WTCC završava se na stazi Guja u Makau, gde će se voziti od 13. do 16. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d