Nova vest
Auto-moto

Subota, 20.09.2014.

19:22

Kako je Aleks Zanardi dotakao nebo

Aleks Zanardi pravi je dokaz da ništa nije nemoguće i da čak i teška nesreća, kakvu je on doživeo, može da donese velike pobede.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Italijan je 15. septembra 2001. godine ostao bez obe noge posle teškog udesa na trci CART serije u Lausicu, ali se uprkos tome vratio auto-moto sportu, a sada, 13 godina kasnije, takođe je paraolimpijski i svetski šampion u biciklizmu.

Zanardi je inspiracija za mnoge, a to će sigurno i postati još većem broju ljudi koji pogledaju dokumentarni klip „Touch the sky“. Taj video dokazuje, kako sam Italijan kaže, da čak i najveći poraz može da postane najveći trijumf, samo ako verujete.

Zanardi, koji je u Formuli 1 vozio za Džordan, Minardi, Lotus i Vilijams, svoje najbolje rezultate tokom auto-moto karijere ostvario je u CART seriji, u kojoj je osvojio dve titule 1997. i 1998. godine. Posle neuspešnog povratka u Formulu 1, kao vozač Vilijamsa, vratio se u CART seriju, a dve sezone kasnije doživeo je tešku nesreću na stazi „Evrospidvej“.

Do nesreće je došlo vrlo brzo posle starta, kada je Zanardi imao kontakt sa jednim od vozača, zbog čega se okrenuo na stazi i izleteo na put Aleksa Taglijanija. Italijan je umalo izgubio život u tom udesu, izgubio je dosta krvi, ali je zahvaljujući brzoj reakciji lekara preživeo. Ipak, ni to što je ostao bez obe noge ga nije usporilo, više nije mogao da vozi u bolidu, ali se okušao u turing automobilima, koje je vozio uz pomoć proteza.

Na stazu se vratio na legendarnoj „Monci“, samo dve godine posle nesreće, i dobio je priliku u Evropskom šampionatu turing automobila, a potom i u Svetskom, gde je ostvario nekoliko pobeda. Uporedo sa bavljenjem auto-moto sportom, 2007. godine je počeo da vozi bicikl sa ručnim pogonom i na Njujorškom maratonu je osvojio četvrto mesto, posle samo četiri nedelje treninga. Tada je i dobio ideju o učešću na Paraolimpijskim igrama u Londonu, a pobedama na maratonima u Veneciji, Rimu i Njujorku zaslužio je mesto u timu.

U Londonu je osvojio dva zlata, na drumskoj trci i vožnji na hronometar, kao i srebro u timskoj štafeti. Ove godine postao je i svetski šampion u hronometru i u timskoj štafeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve