Nova vest
Auto-moto

Sreda, 05.09.2012.

22:43

POI: Aleks Zanardi osvojio zlato

Bivši vozač Formule 1 Aleks Zanardi osvojio je zlato na Paraolimpijskim igrama u vožnji na hrometar u kategoriji bicikala sa ručnim pogonom.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Italijan, koji je ostao bez obe noge 2001. godine, posle teškog udesa na trci CART serije u Lausicu, trijumfovao je na stazi „Brends Heč“ u vremenu od 12:11.13 minuta, posle pređenih 16 kilometara. Svog najbližeg rivala Norberta Mosandla pobedio je za 13 sekundi.

Ovo je neverovatno ostvarenje, jedno od najvećih u mom životu“, rekao je Zanardi, „Radio sam veoma vredno da bih stigao do ovde. Neverovatan je osećaj doživeti nešto tako u 45. godini“.

Zanardi, koji je u Formuli 1 vozio za Džordan, Minardi, Lotus i Vilijams, svoje najbolje rezultate tokom auto-moto karijere ostvario je u CART seriji, u kojoj je osvojio dve titule 1997. i 1998. godine. Posle neuspešnog povratka u Formulu 1, kao vozač Vilijamsa, vratio se u CART seriju, a dve sezone kasnije doživeo je tešku nesreću na stazi „Evrospidvej“.

Do nesreće je došlo vrlo brzo posle starta, kada je Zanardi imao kontakt sa jednim od vozača, zbog čega se okrenuo na stazi i izleteo na put Aleksa Taglijanija. Italijan je umalo izgubio život u tom udesu, izgubio je dosta krvi, ali je zahvaljujući brzoj reakciji lekara preživeo. Ipak, ni to što je ostao bez obe noge ga nije usporilo, više nije mogao da vozi u bolidu, ali se okušao u turing automobilima, koje je vozio uz pomoć proteza.

Na stazu se vratio na legendarnoj „Monci“, samo dve godine posle nesreće, i dobio je priliku u Evropskom šampionatu turing automobila, a potom i u Svetskom, gde je ostvario nekoliko pobeda. Uporedo sa bavljenjem auto-moto sportom, 2007. godine je počeo da vozi bicikl sa ručnim pogonom i na Njujorškom maratonu je osvojio četvrto mesto, posle samo četiri nedelje treninga. Tada je i dobio ideju o učešću na Paraolimpijskim igrama u Londonu, a pobedama na maratonima u Veneciji, Rimu i Njujorku zaslužio je mesto u timu.

Pre tri godine sam prestao da se bavim auto-moto sportom, u 42. godini. Tada je odluka da ostavim to bila glupa, jer sam toliko toga imao protiv sebe. Ali, to nije bila prva luda odluka koju sam doneo u životu, a na kraju je bila ispravna. Sreća je tu, iza ćoška“, istakao je Zanardi.

Zanardi je nesreću doživeo 15. septembra i skoro 11 godina posle nje doživeo je da postane paraolimpijski šampion. To dostignuće je, inače, zaslužno za jednu od najneverovatnijih priča o povratku u sportu, i za to što je postao inspiracija milionima ljudi širom sveta. Istina je da je on to već bio time što nije klonuo posle nesreće, ali je još jednom pokazao da je sve moguće kada imate želju da uspete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve