Nova vest
Auto-moto

Utorak, 15.11.2011.

19:51

Leb zvanično najuspešniji ikada

Francuz Sebastijan Leb osvajanjem osme titule svetskog šampiona u reliju postao je najuspešniji vozač u istoriji auto-moto sporta.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Vozač Sitroena je finale sezone, Reli Velike Britanije, sa jednakim brojem titula pod okriljem Svetske automobilske federacije kao Mihael Šumaher u Formuli 1, ali je Nemca nadmašio kada je postao po osmi put šampion u Velsu.

Leb je, takođe, po broju titula pretekao i Valentina Rosija, koji je do sada osvojio sedam titula u najjačoj klasi Moto GP šampionata.

Naravno, ponosan sam što sam postao najuspešniji vozač u istoriji auto-moto sporta i presrećan sam zbog toga“, rekao je 37-godišnji Leb, koji je ostvario 67 pobeda u Svetskom reli šampionatu (WRC) iz 151 starta, „Bili smo jednaki sa Šumaherom do ove nedelje, ali sada imamo osam titula. Ne bih želeo da poredim različite kategorije ovog sporta, ali je ovo posebna čast. Kada sam počinjao svoju karijeru nisam ni pomislio da ću ovako nešto postići“.

Leb je prvu titulu osvojio 2004. godine, samo godinu dana pošto ga je Peter Solberg nadmašio za samo jedan bod. Od tada, fantastični Francuz nijednom nije poražen u borbi za titulu, iako su mu Markus Gronholm pa Miko Hirvonen pružali veliki otpor nekoliko puta u poslednjih sedam godina. Iako je tek osvojio osmu titulu, Leb već razmišlja o devetoj, pošto je pre nekoliko nedelja potpisao novi, dvogodišnji ugovor sa Sitroenom.

Osvojili smo osam titula zaredom i sada jedini cilj koji mogu da imam za narednu sezonu osvajanje još jedne. Još uvek nemam precizan plan oko toga kada ću se povući, sada razmišljam samo o novoj tituli. Nadam se da ću moći da dođem do broja deset, ali razmišljam godinu po godinu. Sada znam šta želim sledeće, posle ćemo videti“, istakao je Leb.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve