Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 25.07.2011.

11:51

Tošiću titula u Evropskom kupu

Srpski automobilista Aleksandar Tošić osvojio je titulu u klasi SP u Evropskom kupu turing automobila (ETCC) na stazi „Salcburgring“ u Austiji.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tošić je taj način nastavio tamo gde je prošle sezone stao Vojislav Lekić, koji je osvojio titulu u tom šampionatu 2010. godine.

U promenljivim uslovima u Austriji, Tošić je uspeo da trijumfuje na obe trke i tako dođe do titule.

I dalje sam oduševljen organizacijom trka van granica naše zemlje. Još uvek mi ljudi iz tehničke komisije „čačkaju” oko automobila, ali nema brige, jer znam da smo potpuno sve uradili po pravilima igre, a već sam bio na pobedničkom podijumu, slušao himnu i posle toga otišao na konferenciju za novinare. Za tehničke detalje bio je zadužen Vojislav Lekić koji ima ogromno iskustvo od prošle godine, a moje je bilo samo da vozim. Inače, kada si nov u svemu čini ti se da je sve ovo jedan veliki ringišpil i ko se ne snađe, lako može da ispadne“, bio je prvi Tošićev komentar.

Pravilnik takmičenja nalaže dve vožnje u razmaku od nekoliko sati, a u oba izdanja Tošić je bio na visni zadataka, mada se sticao utisak da je u drugoj vožnji na startu bilo teži, da bi kasnije tokom trke rutinski stigao do pobede.

U drugoj vožnji odlično sam startovao i prestigao neke jače automobile, da bi već u prvoj s krivini došlo do gužve, koju sam elegantno izbegao zahvaljujući iskustvu sa domaćih staza u klasi hibrid. Držao sam tempo još malo, a onda sam se sklonio bržima. Honda je odlična po kiši i najzad sam imao prilike da je probam i u takvim uslovima. Mogao sam još brže, ali mi je u glavi stalno bilo da sam ovde da bih završio trku, osvojim titulu i opravdam poverenje Ministarstva za sport i omladinu i svih drugih koji su nesebično uložili u nas. U suprotnom, mogu samo da zamislim, šta bi se sve pričalo, da sam se okrenuo na stazi, ili još gore izleteo i zbog toga završio pre vremena. Ovo je ozbiljna priča i veliko iskustvo za mene, ali sumnjam da ćemo ići dalje, jer za nastavak treba novac, a on je u ovom trenutku bolna stavka domaćeg auto sporta“, dodao je Tošić.

U klasi S 2000 slavio je Fabricio Đovanardi u Hondi Akord, ispred Pepea Oriole u Seat Leonu. Pobednik trće klase S 1600 je Tomas Mihlenc u Ford Fijesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve