Nova vest
Auto-moto

Petak, 12.02.2010.

18:08

Ron Denis u Kući slavnih

Bivši prvi čovek Meklarena Ron Denis jedan je od četiri legende koje su ove godine ušle u prvu auto-moto Kuću slavnih.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Pored Denisa ove godine, na ceremoniji u Londonu, ta čast je pripala i legendi Formule 1 i Indi kar serije Mariju Andretiju, Toniju Bruksu, koji je doneo prvu pobedu Britancima u britanskom bolidu u Formuli 1, i višestrukom pobedniku trke “24 časa Le Mana” Džekiju Iksu.

Njih četvorica su se u Kući slavnih pridružili Džekiju Stjuartu, Encu Ferariju, Mihaelu Šumaheru, Stirlingu Mosu, Džimu Klarku, Aertonu Seni, Huanu Manuelu Fanđzu i Taciju Nuvolariju.

Otkako je 1981. godine postao prvi čovek Meklarena Denis je ostvario neverovatan uspeh u Formuli 1, i pod njegovim vođstvom titulu za britanski tim su osvojila petorica vozača – Niki Launda, Alan Prost, Aerton Sena, Mika Hakinen i Luis Hamilton. Oni su osvojili ukupno 11 titula za Meklaren, a Denis se povukao upravo posle poslednje, koju je 2008. godine osvojio Hamilton, koji i dalje vozi za britansku ekipu.

Ljudi me često pitaju koji je moj najveći uspeh u karijeri. Slučajno, u Formuli 1 sam počeo da radim 1966. godine u Kuperu, iste godine kada je Meklaren debitovao u šampionatu. Malo je poznata činjenica da je od tada 100 timova dolazilo i odlazilo iz Formule 1, a od svih timova koji su postojali te 1966. godine samo Meklaren i Ferari su ostali. Verujem da je to moje najveće dostignuće, a ujedno i veliki ponos”, rekao je Denis.

Od 655 trka, na koliko smo učestvovali, na 164 smo pobedili, što je nekih 25 odsto, i bili smo na podijumu na 352 trke, što je 53 odsto. Ali, od svega toga, moja strast tokom 44-godišnje karijere se sastojala u tome da uradim sve što je u mojoj moći da učinim ovaj sport fantastičnim koliko on to može da bude. Zbog toga sam počastvovan što sam ušao u Kuću slavnih uz mnoge legende i uveren sam da budućnost našeg sporta može da bude jednako fantastična kao njegova prošlost”, dodao je Denis.

Andreti je u Kuću slavnih ušao zahvaljujući velikom uspehu u Formuli 1, a potom i u Americi, u čiji prilog govori titula šampiona Formule 1 1978. godine, uz četiri titule u Indi karu. Ujedno, Andreti je poslednji Amerikanac koji je pobedio na jednoj trci u Formuli 1.

Uprkos tome što je bio prvi čovek koji je Britaniji doneo veliko slavlje upravo na trci za Veliku nagradu Britanije 1957. godine Bruks nikada nije dobio priznanje koje je zaslužio zbog takvog uspeha, sve do sada.

Iks je tokom karijere u Formuli 1 trijumfovao na osam trki, ali je veliku slavu doživeo tek posle odlaska iz šampionata. Belgijanac je od 1969. do 1982. godine šest puta trijumfovao u Le Manu, a naredne godine je pobedio i na Dakar reliju, zbog čega je potpuno zasluženo došao do mesta u Kući slavnih.

Još četiri legende svetskog auto-moto sporta ući će u Kuću slavnih naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve