Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 14.06.2009.

15:03

Trijumf Pežoa na „24 časa Le Mana“

Posada Pežoa sa rednim brojem devet pobednik je 77. izdanja legendarne trke „24 časa Le Mana“

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Prvu pobedu posle 16 godina u Le Manu francuskoj ekipi doneli su Mark Žene, Aleksander Vurc i Dejvid Brebam, koji su za 24 sata izvozali ukupno 382 kruga, ispred druge posade Pežoa, osvajača pol pozicije, za koju su vozili Sebastijan Burde, Frank Montanji i Nikolas Minasian. Treće mesto je pripalo prošlogodišnjim šampionima u Audiju, Tomu Kristensenu, Dindu Kapelu i Alanu Meknišu.

Pežo je poslednji put slavio na trci „24 časa Le Mana“ 1993. godine, a pored toga što su doneli prvi trijumf francuskoj ekipi posle 16 godina Žene, Vurc i Brebam su okončali petogodišnju vladavinu Audija.

U pobedničkom timu Vurcu je to druga pobeda na najprestižnijoj trci izdržljivosti na svetu, pošto se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja prvi put našao 1996. godine kao član Jest Porše tima. Ženeu i Brebamu je to prva pobeda u Le Manu, ali je Australijanac nastavio tamo gde je njegov stariji brat Džef stao, kada je pre 16 godine trijumfovao u Francuskoj, upravo kao vozač francuske ekipe.

Audi je u prethodnih devet godina na jednoj od napoznatijih trka, koja je ustanovljena 1923. godine, došao do osam pobeda, ali je ovog vikenda prošlogodišnja trijumfalna posada u sastavu Kristensen, Kapelo i Mekniš, morala da se zadovolji trećim mestom, pošto zbog mehanikih problema nije mogla da pripreti Pežou u poslednjim satima trke. Tokom vikenda sve tri posade nemačke ekipe su imale mnogo problema, ali su samo dve uspele da prođu kroz cilj.

Četvrto mesto pripalo je posadi Aston Martina, koji slavi 50. godišnjicu prve pobede u Le Manu, ispred odlične Oreke, treće posade Pežoa, Kols Audija i Peskarola. Desetoplasirana ekipa u generalnom plasmanu Eseks došla je do trijumfa u klasi LMP2, najbolja u klasi GT1 bila je Korveta, a u klasi GT2 Risi kompeticione.

Rezultati 77. izdanja trke „24 časa Le Mana“:
1. Pežo (Žene, Vurc, Brebam) 382 kruga
2. Pežo (Burde, Montanji, Sarazin) 381
3. Audi (Kristensen, Kapelo, Mekniš) 376
4. Aston Martin (Šaruz, Enge, Muke) 373
5. Oreka (Lapijer, Pani, Ajari) 370
6. Pežo (Minasian, Lami, Klien) 369
7. Kols Audi (Kartikijan, Zvolsman, Loterer) 369
8. Peskarolo (Đuani, Tinso, Barbosa) 368
9. Kols Audi (Albers, Bakerud, Mondini) 360
10. Eseks (Elgard, Poulsen, Kolar) 357

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve