Nova vest
Tenis

Subota, 25.01.2020.

13:35

Kirjos od sjaja do očaja i nazad – zakazan spektakl sa Nadalom!

Australijski teniser Nik Kirjos se plasirao u osminu finala Australijan opena pobedom nad Rusom Karenom Hačanovim.

Izvor: LN

Autor: LN

Kirjos od sjaja do očaja i nazad – zakazan spektakl sa Nadalom!
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Kirjosu je bilo potrebno četiri sata i 26 minuta da savlada Hačanova rezultatom 3-2 u setovima – 6:2, 7:6(5), 6:7(6), 6:7(7), 7:6(8).

Australijanac je plasmanom u osminu finala, posle najdužeg meča u karijeri zakazao spektakl sa Rafaelom Nadalom, koji je prethodno "počistio" Pabla Karenja Bustu.

Napravio je čak 97 vinera, uz 52 neiznuđene greške, naspram protivnikovih 75 neuzvraćenih udaraca i 44 greške.

Kirjos je bio bolji i pri servisu, potšto je upisao 32 asa uz četiri duple greške, dok je Hačanov imao 21 as i pet duplih.

Kirjos je dobro počeo duel i u prvom setu napravio čak dva brejka, a da pritom protivniku nije dopustio ni jednu brejk šansu.

Publika je nosila Australijanca i gromoglasno navijala za njega, što je on maksimalno koristio i tokom drugog seta.

U tom periodu igre viđena je po jedna brejk lopta na obe strane, ali je odluka pala u taj-brejku – Nik je odigrao sjajno u polju na 5:5 i poveo sa 2-0.

Australijanac je imao sve u svojim rukama, pošto je u trećem setu imao brejk prednosti od 4:2. Ipak, nekoliko gemova kasnije propisno je izgrešio i Hačanov je vratio brejk, a onda u taj-brejku spasao meč loptu, sačekao grešku protivnika i "preživeo".

Hačanov je jedini imao brejk lopte u četvrtom setu, ali ih nije iskoristio, pa se opet otišlo u taj-brejk.

Tu je viđena velika borba i, zanimljivo, čak šest mini-brejkova zaredom. Došao je Kirjos opet do meč lopte, druge u meču, ali je Rusu proradio servis, pa je par momenata kasnije opet sačekao grešku protivnika i duel uveo u peti set.

Apsolutno ništa nije razdvajalo Rusa i Australijanca u petom setu, pa se otišlo u novi taj-brejk, ovog puta "super taj-brejk" do deset poena.

"Super taj-brejk" nije bio ništa drugačiji od prethodnih setova – izuzetni udarci sa obe strane, iz svih oružja, uz nenormalno zalaganje za duel koji je trajao preko četiri sata u tom trenutku.

Kirjos je napravio mini-brejk odmah na startu i poveo sa 3:0, ali se Hačanov vratio i čak i poveo sa 4:3.

Australijanac je vratio zaostatak, a veoma bitan mini-brejk Rus je napravio kada je poveo sa 8:7 – ipak, usledila je "bomba" iz bekhenda Kirjosa kojom je izjednačio na 8:8 i podigao "Melburn arenu" arenu na noge.

Rus je u narednom poenu napravio neiznuđenu grešku, izgubivši oba poena na svoj servis u tom momentu, a Kirjos je to kaznio i plasirao se u osminu finala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve