Nova vest
Tenis

Subota, 19.01.2019.

01:00

"Uzor, heroj i svetac koji leči osećaj progona Srba u Australiji"

"Njujork Tajms" objavio je opširan tekst o Novaku Đokoviću u kojem se navodi da on predstavlja nacionalni ponos i kada je daleko od Srbije.

Izvor: B92

Autor:B92

EPA-EFE/PETER FOLEY

U jednom od najuglednijih svetskih listova navodi se da najbolji svetski igrač ljudima u Australiji ne znači samo u sportskom smislu, već ima mnogo veću ulogu u njihovim životima.

"Za desetine hiljada Australijanaca srpskog poreka, Đoković je sportski svetac obožavan od Srba koji i dalje u sebi nose oštar osećaj progona skoro dve decenije nakon najgoreg etničnog nasilja na Balkanu. Dokaz toga viđen je u sredu popodne, kada je Đoković sparingovao sa australijskim tinejdžerom Aleksejem Popirinom pred publikom čiji deo je bio veliki broj ljudi u nijansama crvene, bele i plave – bojama srpske zastave", navodi se u tekstu pod nazivom "Daleko od Srbije, Novak Đoković donosi nacionalni ponos".

List podseća na proslogodišnju epizodu iz Melburna kada je Novak iz publike izdvojio dečaka tokom treninga na Australijan openu.

U pitanju je bio dečak koji je po njemu dobio ime, Novak Pokrajac, a sa kojim je slavni teniser odigrao nekoliko poena. "Njujork Tajms" piše da je dečak ponovo došao na ovaj turnir u nadi da će još jednom zaigrati sa Đokovićem i upitao ga da li ga se seća.

Novak ga se setio i njih dvojica su ponovo razmenili nekoliko udaraca i Đoković je sunarodniku objasnio kako da vrati slajs.

"Rekao mi je da se niže sagnem u kolenima", kazao je Pokrajac.

Listi dodaje da je za Srbe u Australiji Đokovic pravi sportski heroj, nešto poput sveca.

"Za Novaka od Novaka iz Perta", napisao je dečak na srpskoj zastavi koju je poklonio najboljem teniseru sveta.

"Imam osećaj kao da ga poznajem. Mislim da smo sada prijatelji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve