Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 21.01.2019.

20:20

Legende u mreži, Noletovo ponoćno rudarenje i hladne struje Melburna

Toliko teniskih zvezda – ajkula nema ni u obližnjem melburnškom akvarijumu. A novinari, kao pirane. Sve za koju reč legendi.

Izvor: B92

Autor:B92

Legende u mreži, Noletovo ponoćno rudarenje i hladne struje Melburna
Photo by Scott Barbour/Getty Images

Danas su u Medija centru organizovali druženje sa legendama tenisa i slobodno se može reći da je to bilo nešto što su mnogi dugo očlekivali, pa i ja sam, jer je to možda i najbolji način da se dođe do odgovora na brojna pitanja koja svakodnevno muče sedmu silu.

Jer u suprotnom, kada se desi da ih negde slučajno i sretneš, neće se svako ljubazno odazvati da porazgovara na bilo koju temu. Glagoli "odjaviti", "ohladiti", "odbiti" (čudo sve na o) sasvim su česti, mada... možda se nakad i posreći.

Nisu u medija centru bili svi koji su najavljeni, a nije se od tolikih pripadnika sedme sile sa svih kontinenata, moglo porazgovarati baš sa svima, ali kako ono kažu, važno je učestvovati, a ko je sve od "ajkula" bio u našoj mreži, čitaćete narednih dana.

Pre toga, pogledao sam malo meč Serene Vilijams i Simone Halep. Očekivao sam nekakvo nadvlačenje konopa, ali Simona je popustila na kraju, zastavica je prešla na Sereninu stranu i ona je u onom drečavo zelenom kostimu konačno slavila u tri seta. Eto je sve bliže 24. Grend slem tituli, rekordu, mada, koliko je klizavo u ženskom tenisu, nikad se ne zna šta može biti.

Dobro, sad koja reč o klimi u Melburnu. Sećam se jedne pesme iz devedesetih, ovdašnje, inače tada veoma popularne grupe, "Crowded house". Braća Fin, koji su činili kičmu ove grupe, spevali su jednu divnu baladu za koju verujem da se odnosila baš na vremenske prilike u Melburnu. Pesma se zvala "Četiri godišnja doba u jednom danu".

I baš je tako ovde. Možete se u jednom momentu naći na suncu i da vas prži sa 35 stepeni, i da vas istovremeno, žestoko hladi nekakav vetar za koji kažu da dolazi s juga, sa Antarktika. Očas se sve promeni, oblaci se navuku, počne kišica, onda eto sunca, pa hladnog vetra, ma muka za oblaćenje. Ako ne ponesete kakvu jaknu naročito na večernje mečeve, smrckanje vam nešto kasnije ne gine. Tako da, jeste ovde leto, ali to nije kontinentalno ili ekvatorijalno, tropsko leto.

Neki, odavde, još čeznu za tim evropskim letom. Fotoreporter Sportskog Žurnala, Majkl Babić, već 40 godina živi u Australiji. Došao kao mladić sa 21 godinom, svira harmoniku da se naježiš (pokazao mi snimke kako svira).

Nema događaja na kojem ga nije ovde bilo. Ali nekako mi ostalo u glavi to kako mi je pre neki dan je opisao ono čuveno finale između Đokovića i Nadala 2012. koje je trajalo bezmalo šest sati.

"Bila nas je mnogo fotoreportera. Nisi mogao normalno da stojiš, svi se stisli, teško je bilo snimati. I svi su oni izlazili na pauzu tokom tih skoro šest sati, samo ja nisam napuštao bojište. Kako bih i mogao? Bilo mi nekako teško došlo, govorio sam sebi, ako izađeš i ti, izdaćeš Novaka. Kako se samo borio! Zar ja da izađem a on da ostane sam da se muči? Nema šanse!", rekao mi je Majkl.

Rekao sam mu da glanca dirke i da bi bilo lepo kada bi mogao da zasvira neku našu kada (namerno kažem kada a ne ako, jer verujem u to) Novak osvoji sedmi pehar u Melburnu.

"Ih, rado bih ja zasvirao", odgovorio mi je Majkl.

A Novak, za sada, krči sebi put ka toj poslednjoj stanici u Melburnu. Četiri koraka je napravio, ostala su još tri. Može on to, može, znamo dobro.

Jeste protiv Danila Medvedeva bilo povuci-potegni, propisno izrudarena pobeda, sa amplitudama u igri i kod jednog i kod drugog. Bolje rečeno, sa prolapsima u Noletovoj koncentraciji, posle čega se Medvedev vraćao u igru.

6:1 i 4:1 je imao Novak, kada je uspedio taj prvi prolaps, baš kao i protiv Šapovalova u trećem setu kada je posao valjalo završavati.

Medvedev se zarekao da će se braniti do ludila i to dugim poenima, ali momak se poprilično ispucao na dva i po seta i stao. To stari teniski vukovi poput Noleta surovo kažnjavaju. Dok se Danil sabrao, Nole je uhvatio finalni zalet i posle nije bilo problema, iako je Rus u četvrtom setu opet došao do daha.

Za razliku od nekih prethodnih mečeva, primetio sam da je Novak slao znatno dublje lopte u polje protivnika. Malo je bilo onih koje su išle upola terena, kao što je bilo protiv Šapovalova. Kao da je želeo da drži Medvedeva prikovanog na liniji.

Odlično je plasirao lopte uz liniju, po uglovima, sve u svemu, dovoljno je bilo za pobedu. Kao da se još razigrava za ono glavno.

Moguće je, da je naročito posle izgubljenog drugog seta, negde u pozadini razmišljao šta se samo veče ranije na istom mestu dogodilo Rodžeru Federeru protiv Cicipasa. Tako je i Rodžer propuštenim šansama vratio Grka u meč, ali Novak srećom nije stao na istu nagaznu minu i sada je u četvrtfinalu.

Zabrinulo je kada je rekao da se poslednjih nekoliko gemova nije osećao najbolje. Ali nije ništa ni strašno, kako se čini, jer je dalovao uverljivo kada je rekao da ima dovoljno vremena za oporavak do meča četvrtfinala.

"Raduje me činjenica da ću imati skoro 48 sati do narednog meča. Nisam se najbolje osećao u poslednja tri gema, tako da ću se potruditi da se oporavim. Bilo je jako iscpljujuće i on je delovao kao zid u nekim momentima u meču.Verujem da i ja delujem tako za svoje protivnike, ali bilo je baš razmena dugih i iscrpljuućih, kao da niko nije hteo da povuče napred. Da odigra agresivnije udarac", rekao je Novak.

Nije želeo da detaljiše o tom problemu koji ga je mučio.

"Nisam se najbolje osećao, imao sam malo bolove i u leđima. Da ne ulazim u detaljisanje, nije točudno kad se igraju ovakvi mečevi, telo odreaguje. Dobro je što imam iskustva, znam šta treba da uradim u oporavku, imam dan i po do narednog meča. Verujem da ću biti spreman", poručio je Novak na konferenciji u sitne noćne sate.

Tako je to kada se igra poslednji meč dana. Ali ništa nije problem, sve je slatko kada se pobedi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve