Nova vest
Tenis

Petak, 27.01.2017.

09:21

Dimitrov odigrao meč života, ali gledaćemo Fedal finale!

Rafael Nadal pobedio je Grigora Dimitrova i igraće u finalu Australijan opena protiv Rodžera Federera.

Izvor: B92

Autor:B92

Dimitrov odigrao meč života, ali gledaćemo Fedal finale!
Getty images

Španski teniser je u spektakluarnom polufinalu pobedio Bugarina sa 6:3, 5:7, 7:6, 6:7, 6:4 i izborio se za 35. okršaj protiv Rodžera Federera.

Drugo polufinale donelo je daleko kvalitetniji tenis nego prvo, a Nadal je još jednom potvrdio da je blizu forme koja mu je donela 14 Gren slem trofeja.

Igrao je protiv fantastičnog Dimitrova, uspeo je da ga savlada u pet setova i tako izbori deveto Gren slem finale protiv legendarnog Švajcarca.

Izlišno je posle ovakvog meča govoriti da su obojica tenisera imali svoje šanse. Odlučio je sam finiš petog seta. Dimitrov je u osmom gemu propustio dve vezane brejk lopte za vođstvo od 5:3, a odmah u narednom je pretrpeo brejk i tu je bio kraj.

Bugarski teniser svakako je odigrao meč života, nijanse su odlučivale na kraju i svakako ne bi bilo nezasluženo i da je on stigao do svog prvog Gren slem finala.

Ipak, Nadal je još jednom pokazao koliki je takmičar i izborio se za svoje prvo Gren slem finale posle Rolan Garosa 2014. i ukupno 21. u karijeri. Do sada je protiv Federera dobio 23 od 34 meča, a dominirao je i na Gren slemoviam protiv Švajcarca – 9:2 ukupno i 6:2 u finalima.

Biće ovo ujedno i repriza finala iz 2009. godfine kada je Nadal posle velike drame i pet setova slavio i naterao Federera na suze.

Tok meča:

Dimitrov je počeo agresivno i već u prvom gemu se izborio za dve vezane brejk lopte. Nije ipak napravio brejk pošto je Nadal dobio četiri vezana poena.

Svoju prvu šansu Nadal nije propustio. U četvrtom gemu je došao do dve vezane brejk lopte. Dimitrov je odservirao as kod prve, ali kod druge he Nadal odigrao dovoljno dobar forhend i iznenadio je rivala na mreži.

Ispostavilo se da je taj gem i odlučio prvi set. Dimitrov je igrao dobro na svoj servis, ali nije zapretio na Špančev, pa je Nadal dobio prvi deo sa 6:3.

Dimitrov je bolje otvorio drugi set i napravio je brejk u četvrtom gemu, ali nije dugo izdržao, pošto je tri gema kasnije napravio dvostruku grešku kod brejk lopte Španca.

Nadal je na isti način uzvartio uslugu u osmom gemu napravivši dvostruku servis grešku, ali Dimitrov nije odservirao za set. Ponovo mu se stegla ruka i Nadal je ponovo vratio brejk za 5:4.

Previše je ipak Dimitrov igrao dobro i zbog toga je nagrađen. Uspeo je da dobije težak 11. gem na svoj servis, a onda je došao do još dve set lopte i Nadal je kod prve, odnosno ukupno pete, izbacio lopticu u aut - 7:5.

Početak trećeg seta doneo je pritisak Nadala koji je prvo u trećem gemu propustio dve brejk lopte, da bi potom dva gema kasnije ipak oduzeo servis rivalu - 3:2. Već u sledećem gemu Bugarin je uzvratio, a u nastavku seta nije bilo brejkova.

Nadal je vodio 3:1, 4:2 i 5:3 u 13. gemu, ali se Bugarin vratio i izjednačio je na 5:5. Ipak, ključni 11. poen je dobio Nadal, koji je potom napravio mini-brejk za vođstvo od 2-1 u setovima.

Četvrti set bio je možda i najkvalitetniji. Nadal je pretio u nekoliko gemova, ali Dimitrov je ostao miran.

Nijedan od igrača nije imao brejk šansu, pa je ponovo 13. gem odlučivao. Dimitrov je za razliku od trećeg seta preuzeo od starta inicijativu, sjajnim udarcima se izborio za 6:3 i tri set lopte i drugu je servis vinerom pretvorio u 2-2 u setovima (7:4).

Peti set počeo je fantastičnim poenima na obe strane. Nadal je u prvom gemu imao tri brejk lopte, Dimitrov je u drugom imao jednu, ali nije bilo brejkova.

Bugarin je odigrao nekoliko neverovatnih poetaza početkom petog seta i novu brejk loptu spasao je i u petom gemu. U osmom gemu Dimitrov je imao veliku šansu. Izborio se za dve vezane brejk lopte, ali je Nadal odigrao hrabro i izjednačio je na 4:4.

Tu je i odlučen pobednik. Nadal je u devetom gemu napravio ključni brejk, a potom je iskoristivši tek treću meč loptu došao do velike pobede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

396 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve