Nova vest
Tenis

Nedelja, 22.01.2017.

10:12

Federer posle preokreta slomio Nišikorija!

Rodžer Federer plasirao se u četvrtfinale Australijan opena pobedom nad Keijem Nišikorijem posle pet setova 6:7, 6:4, 6:1, 4:6, 6:3.

Izvor: mn

Autor: mn

Federer posle preokreta slomio Nišikorija!
Getty Images

Posle ispadanja Endija Marija i Novaka Đokovića, Švajcarac je uspeo da izbegne ispadanje pred start druge nedelje na prvom Grend slemu sezone.

Osvajač 17 Grend slem trofeja će se u četvrtfinalu igrati sa Mišom Zverevim koji je napravio iznenađenje izbacivši prvog tenisera sveta.

Federer se 13. put u poslednjih 14 godina se plasirao u četvrtfinale tog turnira.

Nišikori je imao savršen početak meča, napravio dva brejka i poveo sa 4:0. Švajcarac njegov nalet prekida tek u petom gemu. Iako se činilo da će Japanac bez problema povesti u setovima, usledilo je buđenje Federera.

Odigrao je savršeno svoje servis gemove, nije gubio poene, vratio je brejkove i preokrenuo rezultat. Potom je Nišikori pokazao karakter i odveo set u taj brejk, stekao je dva poena prednosti koja su ovom periodu igre bila nedostižna za Federera.

Igrao se odličan tenis i u drugom setu. Nije bilo brejka, ali ni brejk šansi sve do sredine prvog seta. Nišikori je odlično pogađao uglove, dobro se branio kada je trebalo, ipak dve brejk šanse stekao je Federer u sedmom gemu, spasao ih je Japanac, ali je Švajcaraac pre svega sjajnim riternima uspeo da oduzme servis rivalu.

Federer je bio briljantan na svoj prvi servis u nastavku i vrlo brzo došao do izjednačenja u setovima sa 6:4.

Federer je kontrolisao dešavanja na terenu tokom trećeg seta. Ipak, pravio je iznenađujuće servis greške i tako omogućio Japancu brejk loptu, izdržao je pritisak Federer, da bi potom napravio i drugi brejk, dok se činilo da igra Nišikorija polako raspada. Sa dva brejka viška Federeru je bilo lako da se potpuno razigra, a peti teniser sveta je bio šansi – 6:1.

Sve je išlo na ruku Federeru na početku četvrtog seta. S a druge strane nervozan je bio Nišikori, bacao je reket, pa je zbog toga dobio i upozorenje od sudije. Videli smo kvalitetne i atraktivne udarce i u ovom periodu igre.

U trećem gemu kao da je vreme stalo, trajao je skoro 11 minuta, viđena je izjednačena borba, rastrčali su se i jedan i drugi teniser, dve brejk lopte propustio je Nišikori koji na kraju poravnava na 2:2. Iskoristio je momentum Nišikori i brzo stigao do dve brejk lopte, koristi prvu za vođstvo. Nastavljena je serija Japanca i u šestom gemu kojim potvrđuje brejk i vodi 4:2. Najrakći gem u dosadašnjem toku meča trajao je nešto manje od minuta, a dobio ga je Federer i tako prekinuo nalet rivala. Četvrti dobio Japanac sa 6:4 i odveo meč u odlučujući, peti.

U petom setu Federer je bio dominantan. Nišikori je zbog problema sa leđima morao da zatraži medicinski tajm aut. Trudio se Japanac da se rezultatski vrati u meč, ali je Švajcarac uvek imao spreman odgovor odličnim fohrendima i bekhendima, pa je stigao do pobede posle skoro tri i po sata igre. U petom setu - 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

178 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve