Nova vest
Tenis

Petak, 20.01.2017.

01:40

Kraj u singlu - Viktor krenuo pa stao, Jelena pala u drami!

Srbija je ostala bez predstavnika u singlu na Australijan openu nakon što su posle Novaka Đokovića eliminisani i Viktor Troicki i Jelena Janković.

Izvor: B92

Autor:B92

Kraj u singlu - Viktor krenuo pa stao, Jelena pala u drami!
Foto: Getty Images

Troicki je odlično otvorio meč protiv favorizovanog Stana Vavrinke i iskoristio je njegovu nervozu za brzih 1:0, ali je do samog finiša to manje-više bilo sve od njega - 3:6, 6:2, 6:2, 7:6 (7). Nešto ranije, najbolja srpska teniserka eliminisana je posle dramatičnog, iscrpljujućeg meča sa Svetlanom Kuznjecovom - 6:4, 5:7, 9:7.

Iako se očekivalo da će Viktor Troicki igrati sa četvrtim favoritom turnira nekoliko sati nakon Jelene, on je na duel trećeg kola sa Stanom izašao i pre nego što je duga drama na Hajsens areni okončana.

Gemovi na Rod Lejver areni su ipak bili mnogo brži, što ne znači da nije bilo mnogo grešaka. Viktor i Stan su razmenili manje-više sigurne servise, a onda kao da su obojica izgubili koncentraciju.

Tako su navijači do rezultata 3:3 za samo 18 minuta mogli da vide po jedan brejk sa obe strane, četiri dvostruke servis greške Troickog, dva vezana zicer voleja, koja je Vavrinka zakucao u mrežu, i mnogo neiznuđenih grešaka.

Više ih je bilo tamo gde su bile manje očekivane, jer se Viktor brzo i pribrao.

Za razliku od njega, Vavrinka je potpuno ispao iz ritma, pa je Troicki za novi brejk i tri gema u nizu morao samo nekoliko puta da vrati lopticu preko mreže. Sve ostalo je uradio njegov rival - tri očajna bekhenda i dupla servis greška za Viktorovih 4:3 i servis.

Srpski teniser se potom potrudio da onih 1:3 ubrzo postane 5:3, a zatim i iznenađujuće brzih 6:3 za samo 28 minuta.

Troicki na startu drugog seta sebi nije dozvolio da popusti i izgubi fokus, a Vavrinkine loptice su letele na sve strane, samo ne tamo gde je trebalo.

Međutim, to je trajalo do nove Viktorove prilike za brejk. Tada se Švajcarac trgao, spasao dve u nizu i upisao na semafor posle šest izgubljenih gemova zaredom - 1:1.

Srpski teniser je dobro reagovao na prvu uzbunu, na brejk lopte je odgovarao jakim servisima, a onda je u poslednji čas prepoznao da više nije dovoljno samo da bude u igri, pa je odbio prvi ozbiljan Vavrinkin napad do tada najlepšim poenom, uz lob, skraćenu loptu i odličan volej.

Ipak, u narednim minutima Švajcarac je iz udarca u udarac podizao intenzitet i stigao je do svog prvog brejka - 3:2. Na isteku jednog sata igre je bilo jasno da je Vavrinka našao beg iz katastrofalnog stanja u kom je bio, još jednom je oduzeo set Viktoru, a zatim i sigurno odservirao do izjednačenja - 6:2.

U trećem setu je bilo jasno da se sve preokrenulo. Troicki je bio taj koji je neisiguran u svoje udarce, dok je Vavrinka "upalio".

Potvrda je bila serija od 4:0 uz jedan brejk sa nulom, što je zaliha koju Viktor nije mogao ni da načne - 6:2.

U nastavku je publika praktično samo čekala završni udarac, ali je i Viktor stigao da bljesne.

Švajcarac je naizgled veliki korak ka sledećem kolu napravio u petom gemu, kada je "slomio" Viktora za 3:2 i, delovalo je, nezaustavljivo jurio ka pobedi. Ipak, meč je potrajao duže nego što se tada činilo.

Usledila su tri brejka u nizu, a Viktorovi su bili značajniji jer ih je upisivao kada je Vavrinka servirao za set i tako izborio taj-brejk.

Iako je Vavrinka poveo sa 3:0, srpski teniser se hrabro izborio za šansu da odvede meč i u peti set, ali nije uspeo da pronađe prostora za novi napad na mini-brejk. Na kraju je poslao relativno laku lopticu u mrežu i završio učešće u Melburnu - 3:6, 6:2, 6:2, 7:6 (7) posle dva sata i 32 minuta igre.

Jelena Janković - Svetlana Kuznjecova - 6:4, 5:7, 9:7

Najbolja srpska teniserka je bila na ivici posle 90 minuta igre, kada je nakon slabog prvog seta gubila sa 4:1 uz dva brejka minusa, ali je u svom stilu preokrenula i izborila treći set.

Tamo je bilo mnogo drame, šansi za obe igračice, žestokih udaraca, psovki, a na kraju se bolje snašla Ruskinja - 6:4, 5:7, 9:7 posle tri sata i 36 minuta igre.

Nakon uvodne razmene servisa, Kuznjecova je pripretila i naterala Jelenu da brani 0:40. U prvi mah je uspela da se izvuče i da se domogne izjednačenja, ali je posle još dve brejk lopte ispustila gem.

Jelena je imala posla i na svakom narednom servisu. Znala je da veže nekoliko odličnih udaraca, ali nije dugo ostajala u ritmu. Na drugoj strani Kuznjecova je nizala brejk prilike, a sedmu na meču, za malo više od pola sata, iskoristila je za velikih 5:2.

Jelena je imala snage za još dva gema, ali ne i za preokret - 6:4 za Kuznjecovu posle 59 minuta igre.

Publika je zatim videla reprizu uvodnog dela prvog seta - razmena servisa, vezane brejk lopte i žestok forhend za kraj duge razmene - brejk i 2:1 za Ruskinju.

Kuznjecova je dugo imala inicijativu, ali se činilo da je baš tada dodala gas. Ušla je u teren i karakterističnim snažnim udarcima je držala Jelenu u defanzivi, a kada je JJ konačno uspela da napadne, zicer je poslala u mrežu.

To je omogućilo njenoj protivnici da u statističkoj kategoriji "brejk lopte" upiše dvocifren broj i da posle 13. po redu stigne do 4:1.

Umesto brzog kraja susreta, dve teniserke koje su nekada bile u samom vrhu su pružile ljubiteljima još mnogo tenisa, i to mnogo kvalitetnijeg nego do tada.

Jelena je posebno podigla nivo igre i vratila je oba brejka za 5:5, a ubrzo se sve što je Ruskinja gradila potpuno raspalo.

Četiri vezane servis greške i očajan bekhend u mrežicu doneli su Jankovićevoj tri brejk lopte, a ona je iskoristila prvu za 7:5 i izjednačenje.

Ritam koji je JJ pronašla potvrdila je sjajnim bekhend riternom za 30:30, a potom je vezala još dva poena za nastavak svoje velike serije - brejk, a ubrzo i 3:0!

Međutim, Jelena ne bi bila Jelena da posle toga nije usledila drama.

Dugo je bila potpuno sigurna u svoje udarce, izvlačila se drop šotovima i hrabrim bekhendima, ali joj ništa nije vredelo kada je Kuznjecova provukla sjajnu paralelu iz trka za vraćanje brejka i 3:2.

Činilo se da je sledeći, iscrpljujući gem bio i ključni. JJ se potpuno oslonila na svoj bekhend, "grizla" je u svakom poenu, razmene su bile sve duže, a ona je sve vreme tražila pukotinu, nalik sebi iz top 10 dana.

Posle nekoliko prilika konačno ju je pronašla i napravila novi brejk - 4:2.

Ali, ni tada nije bilo gotovo.

Nervoza i umor su se uvukli u srpsku teniserku pa je ubrzo na semaforu pisalo 4:4. Mučni deveti gem se završio na najgori način po nju. Dugo je tražila prvi servis, prvo mirno, pa kroz raspravu sa svojim timom, a onda uz psovke.

Ipak, on nikako nije ulazio, a zatim ju je na brejk lopti izdao i drugi, pa je Kuznjecova uz poklon dobila priliku da još jednom pri rezultatu 5:4 servira za meč.

Ni tada nije uspela. Meč se posle toga definitivno svodio na to koja teniserka će pametnije trošiti snagu.

Obe su vrebale priliku da skrate poene, mekano su igrale na mreži, nerezonski su "zapinjale" sa osnovne linije, a Jelena, koja je na svakoj pauzi glasno pričala i sa sobom i sa svojim timom, u jednom trenutku je rekla da je "bukvalno sve boli".

Ipak, Kuznjecova je bila čvršća, brža i spremnija - 9:7.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d