Vratili su vreme – 'Maestro iz Bazela' i 'Bik sa Maljorke'

Rodžer Federer i Rafael Nadal igraće u finalu Australijan opena 2017. godine! Ko bi to mogao da pomisli?

Izvor: Nikola Ðukiæ

Petak, 27.01.2017.

17:00

Vratili su vreme – 'Maestro iz Bazela' i 'Bik sa Maljorke'
Photo by Scott Barbour/Getty Images

Švajcarac je u četvrtak obezbedio prvo finale Melburna od 2010. godine pobedom nad sunarodnikom Stanom Vavrinkom u pet setova, dok je Nadal nakon epske bitke nadjačao Grigora Dimitrova.

Posle ispadanja Novaka Đokovića i Endija Marija, dvojice prvih favorita, bilo je jasno da nas čeka nešto posebno, ali ni u najluđim snovima ne bih rekao da će se za titulu boriti dvojica igrača koji nikako nisu dolazili do izražaja poslednjih sezona.

U periodu u kojem od sebe ne očekuju mnogo, jedan jer je šest meseci bio povređen, drugi jer je morao da prevaziđe velike psihičke probleme, vratili su vreme i 'sat' okrenuli na kraj prethodne decenije, tačnije na 2009. godinu.

„U finalu sam, imaću šansu da pobedim u nedelju, to je sjajna pozicija. Jedino o čemu razmišljam je pobeda, bez obzira protiv koga budem igrao, ali razumem kako stojim protiv Nadala, u to nema sumnje“, rekao je Federer.

Tada su jedini put igrali u finalu Australijan opena – Rafa je u epskom meču trijumfovao posle pet setova i rasplakao velikog rivala na ceremoniji dodele pehara. Zajedno sa sestrama Vilijams su nas nakratko vratili i u 2008, ali na Vimbldon jer se tada jedini put desilo da na istom turniru budu u finalu.
Photo by Ian Walton/Getty Images
Iako ga mnogi nazivaju jednim od najvećih rivalstava svih vremena, ono je poprilično jednosmerno jer Nadal vodi 23-11 u pobedama.

Njih dvojica jedini su igrači koji su šest uzastopnih godina završavali u top 2 na ATP listi, od 2005. do 2010. Takođe, rekordnih 211 nedelja su u isto vreme bili prvi ili drugi, čime ne može da se pohvali nijedno drugo rivalstvo.

Od 34 odigrana meča, 15 njih je bilo na šljaci, 16 na tvrdoj podlozi i 3 na travi, a rezultati pokazuju jasne preferencije kod igrača. Na najbržoj podlozi Federer vodi 2-1, dok je na šljaci skor ubedljivo na strani Španca (13-2). Ipak, on je uspeo da stekne prednost na betonu, gde je dobio dva meča više (9-7).

„Velika je privilegija i mislim da je za obojicu poseban osećaj što ćemo igrati u finalu GS, naročito što nekoliko godina nismo imali priliku. Učinio mi je veliku čast kada je došao na otvaranje moje akademije na Maljorci, trebalo je da igramo, ali smo obojica bili povređeni. Sada ćemo se boriti za titulu i to je nešto posebno. Sigurno smo veoma srećni što smo u finalu Australijan opena i nadam se da ste i vi srećni“, rekao je Nadal neposredno nakon epskog meča sa Dimitrovim u polufinalu.

Rafa je kao projektovan da dobija Rodžera – forhendom proizvodi toliko spina kojim 'ubija' protivnikov bekhend, pa i ne čudi što su brojevi toliko u njegovu korist. Na Grend slemovima ima ubedljivih 9-2 – pet pobeda je ostvario na Rolan Garosu, a oba poraza doživeo na Vimbldonu.
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
S obzirom na to da su godinama dominirali 'belim sportom', obično su se sastajali u finali, odigrali su ih čak 21. Drže rekord sa osam Grend slem i 10 Masters finala.

Još devet puta su snage odmeravali u polufinalima, dva puta u četvrtfinalima, isto koliko mečeva su odigrali i u početnim fazama turnira. Za obojicu je vrlo važno da osvoje prvi set jer je u 27 slučajeva od 34 pobednik meča bio onaj koji je to učinio.

„Rafa je neverovatan teniser, poseduje udarce koje niko nema. Kada je takva situacija, onda ste jedinstveni i posebni. Ima mentalnu sposobnost da ostane na visokom nivou godinama, na terenu satima i nedeljama. To je već dokazao, vratio se posle mnogih povreda i učinio da to deluje lako, a nije. On je od neprocenjivog značaja za ovaj sport i gajim veliko poštovanje prema njemu“, dodao je Federer.

Istorija se po ko zna koji put ponavlja, mi imamo privilegiju da svedočimo nečemu o čemu će generacije posle nas pričati.

Budite u nedelju od 9.30 (19.30) ispred malih ekrana, spomenutu privilegiju mnogi neće imati. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: