Heroina XI dana – Kako je Venus pobedila Sjogrenov sindrom

Trofej sa Australijan Opena u ženskom singlu ide u porodicu Vilijams. Pitanje je samo – Serena ili Venus.

Izvor: SM

Četvrtak, 26.01.2017.

19:00

Heroina XI dana – Kako je Venus pobedila Sjogrenov sindrom
Getty Images

Titulu heroine ponela je starija Venus koja će pokušati da osvoji svoj prvi trofej u Melburnu.

Venus Vilijams, 17. teniserka sveta, pobedila je sunarodnicu Koko Vandevej, 35. na WTA listi, posle tri seta, 6:7, 6:2, 6:3.

Ona je do sada u karijeri osvojila sedam Grend Slem titlula, a poslednje finale igrala je 2009. na Vimbldonu.

Pobedom nad Koko Vandevej postala je najstarija finalistkinja nekog Grend Slema još od Martine Navratilove koja se 1994. godine na Vimbldonu borila za trofej sa 37 godina i 258 dana.

“Ne znam ko će igrati u finalu, ali se nadam da će biti još jedna koja se preziva Vilijams", izjavila je Venus posle meča i želja joj se ispunila.

Ovo će biti njihov 28. susret a 15. na Grend slem turnirima. Serena vodi u pobedama 16:11, a poslednji put sastale su 2015. u četvrtfinalu US Opena, kada je slavila Serena (6:2,1:6, 6:3).
Getty Images
U Grend Slem finalima Serena vodi 6:2, prvo su igrale na US Open 2001, a poslednje na Vimbldonu 2009.

Ovo će biti treći njihov okršaj na Australijan Openu – starija od sestara Vilijams slavila je u drugom kolu 1998, dok je mlađa bila bolja u finalu 2003.

Sada, posle 14 godina, sastaju se kao veteranke, koje su i dalje neprikosnovene u svetskom tenisu.

"Osveta je reč koju nikada ne upotrebljavam. Naravno da želim titulu. Prošlo finale u Melburnu je bila kraljevska bitka, toliko je bilo napeto. Nikako nisam mogla da je nadigram, igrala je izuzetno dobro, bilo je predivno. Kada igram protiv nje, imam osećaj da je sa druge strane najveći takmičar u našem sportu. Ne mogu da se borim sa šansama, mogu jednostavno da izađem i pokušam da pobedim. Neće biti lagan meč, znam da neće. Morate da se kontrolišete, pokušate da 'spakujete protivnicu u kutiju', a ta protivnica je vaša sestra i ona je više nego strava", zaklučila je 37-godišnja teniserka.
Getty Images
Ljubav prema tenisu usvojile su od oca, Ričardsa Vilijamsa, koji ih je kao trener,a kasnije kao menadžer usmeravao na teniski put.
Ričard je želeo da makar jedna od njih postane vrhunski sportista, a umesto toga, teniski svet je dobio dve nove šamoionke.

Najznačajnija godina za Venus Vilijams bila je 2000. godina, kada je postala druga Afriko-amerikanka koja je osvojila Vimbldon i druga igračica sveta ikada koja je na Olimpijskim igrama osvojila zlatnu medlju i u singlu i u dublu.

Međutim, usled povreda i bolesti, propustila je završni turnir sezone. Ipak, sledeće godine je nadoknadila propušteno, osvojivši pregršt turnira i Grend slem titula, tako da je 2002. godine postala prva Afro-amerikanka koja je bila najbolja teniserka sveta. Na US Openu 2011. predala je meć drugog kola posle čega je obavestila javnost da to čini zbog teške bolesti - Sjogrenov sindrom, ali Venus nije imala nameru da odustane, a sada ima priliku da postane najstariji šampion u istoriji tenisa.

Na tom putu stoji joj godinu dana mlađa – Serena, za 50 minuta pobedila 79. na WTA listi Mirjanu Lučić-Baroni sa 6:2, 6:1. To je bilo "najstarije" polufinale nekog Grend slem turnira u Open eri, pošto američka teniserka ima 35 godina, a hrvatska teniserka je godinu dana mlađa.

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: