Heroina IX dana: Temperamentna Koko živi svoj san

Američka teniserka Koko Vandevej napravila je novo iznenađenje na Australijan Openu i prvi put u karijeri plasirala se u polufinale Grend slema.

Izvor: SARA MILIÆEVIÆ

Utorak, 24.01.2017.

19:05

Heroina IX dana: Temperamentna Koko živi svoj san
Getty Images

Na tom putu zasluženo je savladala sedmu teniserku sveta Gabrinje Mugurusu u dva seta – 6:4, 6:0.

"Bila sam ustvari previše nervozna. Trudila sam se da odigram najbolje, da ostanem mirna i da držim stvari pod kontrolom. U prvom setu nisam iskoristila sve brejk šanse, i ona ih je imala, ali sam u drugom bila kao teretni voz i Garbinje nije mogla da me zaustavi. "Nažalost, ovo nije bilo moje najbolje izdanje. Nisam se dobro osećala na terenu, ali je to bilo dovoljno. Bila sam nervozna i rekla sam treneru pre meča: 'Čoveče, bolje nabavi mnogo toalet papira jer... ", otkrila je Koko.

Od samog starta turnira u Melburnu dvadesetšestogodišnja teniserka osvojila je srca velikog broja navijača.

U prvom kolu pobedila je 15. nositeljku Robertu Vinči, finalistkinju US opena 2015. godine, da bi potom savladala Polin Parmentje i Juzdžini Bušar, vicešampionku Vimbldona iz 2004.

A onda, u osmini finala, šokirala je teniski svet eliminisavši Andželiku Kerber, prošlogodišnju šampionku u Melburnu i prvoplasiranu na WTA listi.

Nesuđena košarkašica tenis je počela da trenira sa 11 godina, a 2008. kao juniorka osvojila je državno prvenstvo.
Getty Images
Dvadesetšestogodišnja Amerikanka potiče iz sportske porodice.

Majka Tanja Vandevej bivša je olimpijska plivačica, dok je deda Erni igrao za Njujork Nikse od 1949 do 1956. godine. Stric Kiki Vandavej bio je 11. pik na draftu, a sada je potpredsednik košarkaških operacija NBA.

Od organizatora turnira dobila je nadimak “Koko loko“, što zbog svog temperamentnog ponašanja, a i zbog izjava koje daje.

Na US Openu 2015. napravila je incident na meče drugog kola protiv svoje zemljakinje Betani-Metek-Sands, kada je u finišu polomila reket do sitnih komada. Potom je zatražila i podršku publike, a kada je dobila ovacije još jednom je iskalila bes na reketu. Prošle godine izgubila je na startu takmičenja u Melburnu, a pobedom nad španskom teniserkom napravila je veliki pomak u karijeri.

Najzapaženiji rezultat do sada bilo joj je četvrtfinale Vimbldona 2015. godine kada je eliminisana od Marije Šarapove.

Za senzacionalni plasman u finale prvog Grend slema sezone boriće se sa Venus Vilijams, sunarodnicom na koju se od malena ugledala.

"Jedini put kada sam igrala sa Venus je bilo na šljaci i nadam se da će sada biti potpuno drugačiji meč. Čast je imati takvu protivnicu, ona je velika šampionka. U Kaliforniji je bio turnir gde sam je kao klinka gledala i čekala njen autogram, ali sam morala da budem strpljiva. Probila sam se kroz tolike fanove tek nakon druge pobede“, rekla je 35. teniserka sveta.

“Koko loko“ nastavlja krupnim koracima ka završnici Australijan Opena, a na tom putu ostale su joj još dve prepreke.

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: