Heroj VII dana: Od 1067. na svetu, do pobede nad najboljim

Svetski tenis je u šoku. Još jedno iznenađenje na ovogodišnjem AO napravio je Miša Zverev, koji je eliminisao prvog reketa sveta, Endija Marija.

Izvor: SARA MILIÆEVIÆ

Nedelja, 22.01.2017.

14:15

Heroj VII dana: Od 1067. na svetu, do pobede nad najboljim
Getty Images

Prezime Zverev polako počinje da dominira svetskim tenisom, ali niko nije očekivao da će stariji brat napravit novu senzaciju na ovogodišnjem prvom Grend Slemu.

Pre tri dana, Novaka Đokovića eliminisao je Denis Istomin, 117. igrač sveta, koji je šokirao svet pobedom nad glavnim favoritom turnira, a sada je to pošlo za rukom još jednim autsajderom u Melburnu.

Zverev, 50. na ATP listi, čak osam puta uspeo je da napravi brejk i da posle tri sata borbe stigne do najvažnije pobede u dosadašnjoj karijeri.

Ovo je bio njihov drugi međusobni susret – 2015. igrali u Minhenu na šljaci, Bitanac je lako pobedio u dva seta 6:2, 6:2.

"Kao da sam bio u komi, samo sam igrao servis i volej od početka do kraja. Ne znam kako sam ovo uradio, bolje mi vi recite, vi ste gledali. "Pogledao sam u mamu, a ona se uvek smeje u tim situacijama. To mi je pomoglo", rekao je Zverev posle meča.
Getty Images
Put 29-godišnjeg nemačkog tenisera do najveće senzacije bio je neverovatan.

Pre osam godina bio je 44. na listi, a onda su ga zadesile mnogobrojne povrede – prelom zgloba, diskushernija i slomljena rebra, zbog čega je pre dve godine bio na pragu da odustane od teniske karijere. U martu 2015. bio je 1067. na ATP listi, a onda je 2016. uspeo da uđe u top 100 najboljih rangiranih tenisera.

Najveću podršku tada je dobio od svoje porodice, a najzaslužniji za njegov povratak na tenisku scenu, bio je mlađi brat Aleksandar Zverev, koji svakako predstavlja budućnost ’belog sporta’.

"Veliki uticaj na mene ima moj mlađi brat. On me uvek ispiriše. Aleksandar igra sjajno, a njegov meč sa Nadalom bila je najbolja moguća priprema za igru protiv Endija. Moj brat je poslednjih nekoliko godina dosta napredovao, a ja nisam želeo da zaostajem za njim. Jedan drugome mnogo pomažemo“, rekao je deset godina stariji Zverev.

Mihail Miša Zverev rođen je 22. avgusta u Moskvi i sin je bivšeg tenisera Aleksandra Zvereva, koji je sada njegov trener. Plasmanom u osminu finala Australian Opena ostvario je najveći uspeh u karijeri. Tokom svog prvog učešća u Melburnu 2007. godine došao je do druge runde, a od 2012. nije bio u glavnom žrebu.

Čak sedam puta ispadao je sa turnira u Melburnu, od čega poslednja tri u kvalifikacijma. Do senzaciolnog plasmana u četvrtfinale, najbolji rezultat na najvećim turnirima bilo mu je treće kolo Vimbldona 2008, kada ga je zaustavio Stan Vavrinka.

U narednom golu igraće sa osvajačem 17 Grend slem trofeja Rodžerom Federerom, koji je posle preokreta uspeo da savlada Keija Nišikorija i da se plasira četvrtfinale turnira.

Za prvog favorita u Melburnu titula ostaje san, a iznenađenja na Rod Lejver Areni se nastavljaju.

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: